Радев връчва проучвателния мандат на ГЕРБ в четвъртък

Радев връчва проучвателния мандат на ГЕРБ в четвъртък
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев очаква да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ, в четвъртък - 27 април. Това каза държавният глава в отговор на въпрос. Радев допълни, че на консултациите с ГЕРБ днес ще уточнят датата за връчването на мандата. Днес, със срещи с БСП и ГЕРБ, завършват консултациите на президента с парламентарните групи, предаде Дарик.

Радев изрази надежда новото правителство да изкара пълен мандат като посочи, че това зависи изключително от неговата работа и от организацията на работата в парламента. Държавният глава каза още, че за всички конструктивни предложения, идеи и програми на новото правителство, кабинетът може да разчита на неговата подкрепа. "България не търси в никакъв случай проблеми с Турция. Напротив, многократно заявих - българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция", коментира Радев днешно интервю на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Държавният глава заяви, че добросъседството се базира на важни принципи - равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела, взаимно уважение и апелира да се изхожда от тях. Президентът Радев каза още, че България не е страната, която, в лицето на българското държавно ръководство дава съвети в Турция как и за кого да се гласува, както и че българският президент е нямало никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация - това е станало, когато турският президент си позволи да извърши коментар по отношение състоянието на демокрацията и на човешките права в България.

Радев заяви, че България държи да развива с Турция отношения в дух на добросъседство и сътрудничество, но страната ни няма да допусне влияние върху нашите вътрешни дела и това трябва да бъде категорично ясно. В отговор на въпрос за оградата по българо-турската граница, президентът Радев коментира, че това е ангажимент на експерти и ще им бъде дадена възможност те да оценят всички факти около оградата, така че, да няма съмнение как са похарчени нашите пари. "По казуса също и парламентът може да помогне. Президентът не е институция, която извършва проверки, но инициирам събиране на информация и ще обсъдим по какъв начин и в какъв формат, тази информация ще бъде проверена надлежно", посочи още Радев, предаде БГНЕС.

Попитан дали очаква главният прокурор да внесе обяснения за срещата си с бизнесмена Сашо Дончев, Румен Радев каза, че президентът не може да бъде арбитър, в ситуация, където дори фактите са противоречиви. Той посочи, че прокуратурата е независима институция и допълни, че ако има възможност да говори с главния прокурор, би обсъдил и тези проблеми. На въпрос за писмото от Съюза на издателите в България, изпратено в президентството, за която Сашо Дончев съобщи, президентът Радев потвърди, че има такова писмо от 5 април.

 

#ГЕРБ #Румен Радев #Турция #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »