ЕК: Гръцкият бюджетен излишък за 2016 г. надвишава значително договорените нива

ЕК: Гръцкият бюджетен излишък за 2016 г. надвишава значително договорените нива
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Първичният бюджетен излишък на Гърция беше в размер 4,2 на сто от БВП за миналата година, надвишавайки значително целта, заложена в третата спасителна програма, съобщи ЕК, потвърждавайки данните на Elstat от миналата седмица, предаде БНР.

"Мисията на кредиторите се завръща днес в Атина с цел сключване на предварително споразумение възможно най-скоро въз основа на разбирането на Еврогрупата от последната среща на финансовите министри от еврозоната, проведена в Малта", подчерта говорителят на ЕК Маргаритис Шинас, цитиран от Ройтерс. По негови думи преговорите се очаква да отнемат няколко дни.

Говорителят на ЕК каза, че първичният бюджетен излишък  в размер на 4,2% от БВП (изключвайки разходите по плащания на гръцкия дълг) е бил значително над целта на настоящата спасителна програма за излишък от една 0,5% през 2016-та и дори далеч над нивото от 2,5 на сто, определено за 2018 г.

"Това потвърждава позитивната тенденция, за която ние в Комисията докладваме от известно време", допълни Шинас. Новината от ЕК допринася за спад в рамките на днешната търговия на доходността на 10-годишните гръцки държавни облигации с 21 базисни пункта към 4-месечно дъно от 6,59%.

#Еврогрупата #Атина #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »