Пентагонът: Пхенян трябва да изпълни международните си задължения

Пентагонът: Пхенян трябва да изпълни международните си задължения
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Съединените щати отправиха пореден апел към Северна Корея да се въздържи от провокативни действия и изказвания. Говорителят на Пентагона Гари Рос заяви, че Пхенян трябва да вземе стратегическо решение и да изпълни международните си задължения и ангажименти, информира БНТ.

Той добави, че незаконните оръжейни програми на страната представляват ясна и сериозна опасност за националната сигурност на Съединените щати. Изказването дойде часове, след като севернокорейски вестник на управляващата Корейска трудова партия публикува коментар, в който твърди, че Пхенян е готов да потопи американския самолетоносач „Карл Винсън“, за да покаже военната си мощ, пише Труд.

Американският президент Доналд Тръмп нареди на военноморската група да отплува към Корейския полуостров в отговор на нарастващото напрежение около ядрените изпитания на Пхенян. Към групата на самолетоносача се присъединиха два японски бойни кораба.

Междувременно стана ясно, че китайският президент Си Цзинпин е обсъдил по телефона Корейския полуостров с американския си колега Доналд Тръмп. "Всички страни трябва да се въздържат от действия, които допринасят за увеличаване на напрежението с Пхенян", заяви Цзинпин, като посочи, че Китай ще се противопостави на действията, които са несъвместими с политиката на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Припомняме, че на 16 април КНДР проведе балистичен тест с управляеми ракети, който според американските военни е бил неуспешен, тъй като ракетата избухнала "малко след старта". Опитът на новите тестови ракети се състоя на фона на 105-годишнината от рождението на първия "вечен" президент Ким Ир Сен. Пхенян проведе мащабен военен парад, по време на който, според анализаторите, за първи път е изстреляна ракета над морето. По данни на Китайската централна телевизия КНДР се готви за 6-ти ядрен опит.

От своя страна Южна Корея приключи с разработката на нов радар, който ще следи за ракетни заплахи от Пхенян. "Последните изследвания са показали, че системата се справя с всички нейни задачи и е готова за бойни операции", коментират DAPA.

За южнокорейската технология са били похарчени близо 50 млн. длр., като се очаква системата първоначално да се използва паралелно с швейцарския радар Arthur-K, а в последствие напълно да го замени.

#Ким Ир Сен #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"