Депутатски имунитет спря делото за рекет срещу Марешки

Депутатски имунитет спря делото за рекет срещу Марешки
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Депутатски имунитет спря процеса за рекет и побой, воден срещу Веселин Марешки. Редовно призованият зам.-председател на 44-ото Народно събрание и лидер на партия „Воля“ не се яви в залата на Варненския окръжен съд /ВОС/, тъй като бе на консултации в президентството, пише Труд.

Защитниците му Милен Ралчев и Ина Лулчева депозираха две писма, с които поискаха делото да бъде прекратено, тъй като клиентът им с решение на ЦИК от 31 март има имунитет като народен представител и производството да бъде пратено по компетентност в Софийския градски съд.

Държавните и частни обвинители настояха то да остане във Варна с мотива, че Марешки е обвиняем за деяния, извършени преди да се сдобие с имунитет. Съдия Красимир Гайдаров обаче не уважи този довод. Той прекрати наказателното производство и на основание чл. 35 от НПК го прати в СГС. „Смятаме, че така ще е по-справедливо“, коментира Гайдаров.

Не е ясно дали Марешки ще се откаже сам от имунитета си, както декларира на последното съдебно заседание през февруари. „Искам това дело да приключи час по-скоро. Не ми трябва имунитет. Та нали самият аз инициирах референдум за отпадането на тази привилегия“, обяви тогава той пред „Труд“. „До момента не сме обсъждали въпроса, но г-н Марешки е човек, който държи на думата си“, коментира адвокат Милен Ралчев след решението на съда. Ищецът Асен Миланов обаче не бе убеден, че това ще се случи. „Надявам се главният прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета на Марешки и депутатите да му го свалят“, каза в кулоарите той.

Делото се точи от 9 ноември 2015 г. По него подсъдими са Веселин Марешки и Красимира Колева. Двамата са обвинени, че са изнудвали наемателя на пицария „Ред хот“ Асен Миланов и са увредили негово имущество. Отделно Марешки отговаря и за нанесена лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Дотук два пъти съдебни заседания бяха отлагани по различни причини в навечерието на избори – преди президентските миналата есен и преди извънредните парламентарни, след които лидерът на „Воля“ стана депутат.

Сменен бе и съдията Светлозар Георгиев, който бе обвинен в престъпление срещу правосъдието, но бе оправдан. Имунитетът на Марешки стопира производството и срещу Колева, тъй като ВОС счете, че няма предпоставки делото да се разделя и двамата трябва да бъдат съдени заедно.

#ВОС #Веселин Марешки #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »