Окончателно: Макрон печели първия тур във Франция, втора е Льо Пен

Окончателно: Макрон печели първия тур във Франция, втора е Льо Пен
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Крайните резултати от проведения снощи първи тур на президентския вот във Франция показват, че центристът Еманюел Макрон получава най-много от гласовете. Той е следван от крайната националистка Марин льо Пен. Така двамата отиват на балотаж след две седмици. Макрон печели 23,75% от гласовете на французите, а Льо Пен 21,53%, пише Труд.

Много близки са и резултатите на останалите претенденти – трети е републиканецът Франсоа Фийон с 19,9%, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,6 на сто. Победителят Макрон е сочен и като най-вероятен президент на Франция след балотажа. Той е бивш банкер и за кратко финансов министър в правителството на президента Франсоа Оланд.

 


Марин льо Пен пък печели най-голям брой гласове, подавани за Националния фронт на избори досега – 6,9 милиона. Още преди вчерашните избори социологическите проучвания показваха близки резултати на Льо Пен и Макрон с лек превес на центриста. В същото време обаче прогнозите, включително и според резултатите от анкетите, показват, че националистката ще загуби балотажа.

Въпреки това изходът все още е рано да се каже, че е ясен, тъй като не се знае кого ще подкрепят хората, гласували за Меланшон и Фийон. Първият се изказваше твърдо против двамата кандидати, които отиват на втори тур. Съответно е много трудно да се прогнозира дали електоратът му изобщо ще отиде до урните след 2 седмици. Неясно е и какво биха направили привържениците на Фийон, предаде iNews.bg.

 


Припомняме, че предварителните резултати показаха, че избирателната активност в страната е била относително висока - около 70%. Така за първи път в историята на Франция вотът се проведе в условията на извънредно положение, обявено заради терористичните нападения, предава Дарик. Веднага след като станаха ясни първите резултати в Париж станаха сблъсъци между няколкостотин демонстранти, представящи се за антифашисти, и полицията. Двама души бяха ранени и трима – арестувани. На площад „Бастилия“ протестиращи младежи, някои маскирани и облечени в черно, замеряха полицаите с бутилки и бомбички.

По призива за „нощ на барикадите“, отправен от движения, представящи се за антифашистки, около 300 души се събраха на протест след обявяването на прогнозните резултати от първия тур на изборите. Организаторите на проявата поискаха всички да протестират „и срещу Марин, и срещу Макрон“.

Стана ясно още, че полицаите са употребили сълзотворен газ няколко пъти, срещу протестиращите бяха използвани и полицейски палки. Ранени бяха най-малко двама от демонстрантите. Протестните акции завършиха едва след полунощ, местно време, а мъж и жена бяха откарани в болница с травми.

 


В официалното си изявление в изборната вечер проевропейският центрист Макрон заяви, че ще бъде гласът на надеждата за Франция и за Европа, предаде Франс прес. "От ваше име ще бъда гласът на надеждата за нашата страна и за Европа", каза 39-годишният Макрон и увери привържениците си, че ще бъде "президент на патриотите срещу заплахата на националистите". Движението "Напред", което Макрон създаде преди една година, никога не е участвало в парламентарни избори. Макрон каза, че още от днес започва да работи за постигане на парламентарно мнозинство на изборите през юни, което ще му е необходимо, за да управлява. "За една година променихме лицето на френската политика", каза Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

От щаба на Макрон обявиха, че още от понеделник започват подготовката за втория тур, в който борбата с Марин Льо Пен обещава да бъде достатъчно напрегната. Самият Макрон обяви, че след две седмици иска да стане президент на „патриотите” пред заплахата от идването на власт на „националистите”. Той отбеляза, че му предстои „още повече да обедини хората, да помири Франция, за да победи след две седмици”. За тази цел той длъжен, още от този момент да започне „създаването на широка коалиция за управление и преход”, а за тази цел трябват нови лица и нови таланти, предаде БГНЕС.

Президентът на Франция Франсоа Оланд поздрави по телефона центристкия кандидат за класирането му за втория тур на 7 май, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец, предаде БНТ. Президентът социалист ще изрази много ясно своя избор на 7 май. "Ясно е какъв ще е неговият избор между един от бившите му министри, с когото е работил, и представителката на крайната десница", каза приближен на френския президент, цитиран от АФП.

 

В същото време пазарите реагираха на победата на Макрон с покачващо се евро и предпазливо облекчение в понеделник сутринта в Азия, където финансовите играчи залагат на победа на проевропейски настроения Еманюел Макрон. На борсата в Токио, първият голям финансов център, който отвори след края на френските изборите, индексът Никей прибави 1,5% в началото на търговията. Според инвеститорите изглежда е даденост, че "Еманюел Макрон ще стане следващият президент след две седмици", написа Рей Атрил от Националната банка на Австралия. Но в същото време анализатори призовават към бдителност. А и пазарите не изглеждат склонни към еуфория.

Междувременно стана ясно, че президентски избори във Франция се провеждат за 11-ти път, предаде РИА новости.

 

#Франсоа Фийон #Жан-Люк Меланшон #Еманюел Макрон #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници