Пхенян заплаши Австралия с ядрена атака заради политиката на САЩ

Пхенян заплаши Австралия с ядрена атака заради политиката на САЩ
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Ако Австралия следва политиката на САЩ спрямо Пхенян, Северна Корея ще я атакува с ядрено оръжие, съобщава телевизия АВС, цитирайки говорител на външното министерство на комунистическата страна. Заплахата идва в отговор на изказването на австралийския външен министър Джули Бишоп, че "севернокорейската ядрена програма е сериозна заплаха". Бишоп дори предположи, че Австралия може да бъде мишена на подобна атака, предаде iNews.bg.

"Сегашното австралийско правителство е сляпо и ревностно следва линията на САЩ. Ако Австралия продължава упорито да следва САЩ в изолирането и потискането на Северна Корея, това ще бъде самоубийствен акт, попадайки в зоната на ядрен удар на стратегическите сили на Северна Корея", заяви говорител на севернокорейското министерство на външните работи.

РИА новости припомня, че напрежението на Корейския полуостров ескалира в началото на 2016 г., след ядрените и балистични опити на Северна Корея. За миналата година Пхенян е направил общо 20 ракетни изпитания.

В началото на март 2017 г. КНДР стартира нови четири балистични опита, които попадат в обхвата на икономическата зона на Япония. Тогава командването на американските войски в Южна Корея съобщи, че ще разположи зенитно-ракетните комплекси THAAD, въпреки възраженията на Русия и Китай.

Междувременно стана ясно, че Северна Корея е арестувала 50-годишен американец от корейски произход, пише БНР. Той бил в страната няколкто месеца и провеждал разговори свързани с хуманитарна помощ. С него задържаните американски граждани стават трима.

Стана ясно още, че през 2016 г. година американски студент е осъден на 15 години затвор от Върховния съд на КНДР по обвинение в подкопаване на "единството на корейския народ". ТАСС информират, че друг американски гражданин от корейски произход Ким Донг Чол е бил осъден на доживотен затвор за шпионаж.

62-годишният американец признал, че по нареждане на Южна Корея е събирал информация, включително военна, за настроенията сред населението на Северна Корея.

#THAAD #КНДР #Пхенян #Южна Корея #Северна Корея #Австралия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"