Германски депутати настояха ЕС да прекрати преговорите за членство с Турция

Германски депутати настояха ЕС да прекрати преговорите за членство с Турция
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Двама високопоставени германски консервативни политици призоваха Европейския съюз да спре преговорите за членство с Турция, след референдума за разширяване на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНР.

Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел каза, че ако не се вземат мерки за справяне с последиците от референдума, това ще навреди на Европа. Според Рьотген, който е председател на комисията за външни отношения на Бундестага, преструването, че Турция може да се присъедини към ЕС, би попречило на Европа да изгради нови, по-реалистични отношения с Анкара, пише Труд.

От своя страна, Йоахим Херман от Християнсоциалния съюз каза, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС би трябвало да бъдат спрени, а не прекъснати. „Трябва да спрем да се заблуждаваме: няма общи перспективи с Турция на Ердоган“, каза Херман, който е вътрешен министър на провинция Бавария.

Междувременно данните на Министерството на вътрешните работи у нас сочат, че проведеният миналата неделя референдум в Турция е довел до най-ниския миграционен натиск по българо-турската граница от години насам. Нещо повече, засилените мерки за сигурност, които турските власти взеха месец преди гласуването, изразяващи се в разполагането на полицейски и военни части по границата, доведоха до запазване на тенденцията за спад на миграционния натиск и през март, предаде БГНЕС.

За периода 14-20 април българските власти са установили общо 38 незаконно пребиваващи чужденци, от които 12 са хванати на българо-турската граница, а 26 във вътрешността на страната. За същия период от страната са изведени 19 лица. Към момента у нас има общо около 3500 чужденци – бежанци и мигранти.

Данните към 20 април показват, че общо задържани от началото на 2017 г. нелегално влезли у нас са 832 чужденци, а 866 лица са изведени от България. За разлика от предишните 3-4 години, когато през март се забелязваше увеличение на миграционния натиск и заради затоплянето на времето, тази година данните на МВР показват, че общо установените незаконно пребиваващи чужденци в страната за месеца са били 294.

Припомняме, че вчера (22 април), турските власти съобщиха, че граничната полиция на съседката ни е задържала 21 нелегални мигранти, опитващи се да влязат в България. Лицата са от Афганистан и Пакистан се криели в близост до пункта край Малко Търново, с намерение да влязат у нас през нощта. Те са били предадени на миграционните служби, за да бъдат върнати обратно в страните си.

#ЕС #Йоахим Херман #Реджеп Тайип Ердоган #Ангела Меркел #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »