Изтребители на НАТО са вдигани по тревога над 780 пъти през 2016 г. заради руски самолети

Изтребители на НАТО са вдигани по тревога над 780 пъти през 2016 г. заради руски самолети
Източник: YouTube
A A+ A++ A

През 2016 г. изтребители на НАТО са били вдигнати около 780 пъти по тревога от базите си в Европа, за да идентифицират и наблюдават руски самолети. Този брой мисии е по-голям от всякога след края на Студената война, съобщи ДПА, като се позова на представител на алианса в германската военновъздушна база Рамщайн, предаде ТАСС.

За сравнение, през 2015 г. натовски изтребители в Европа са излетели по тревога 410 пъти. Задачата на пилотите в такива случаи била да се убедят, че приближаващият се самолет не създава опасност.

Базирани в Европа самолети на алианса са излетели миналата година по тревога общо 870 пъти, но само в 90 от случаите причината са били самолети на други страни, а не руски. ДПА цитират експерти, според които маневрите на руските самолети по правило са напълно законни и не нарушават международните правила. Понякога се случвало и натовски самолети да летят без включени транспондери.

Понастоящем с участието на Международната организация на гражданската авиация (ИКАО) се обсъжда възможността за въвеждане на по-строги международни правила за поведения в небето, посочва още ТАСС.

Свеждането до минимум на рисковете за инциденти с участието на руски самолети и самолети на алианса е в интерес на всички страни, каза за ДПА представител НАТО. Според него темата се обсъжда и в рамките на Съвета Русия - НАТО.

Транспондерът е приемник-предавател, изпращащ отговор на определен запитващ сигнал, като запитването и отговорът се осъществяват на различни честоти.

#Европа #НАТО #самолети #Студената война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"