Нинова с ултиматум: Ако БСП не подкрепи оставката на Гергов, ще си тръгне тя самата

Нинова с ултиматум: Ако БСП не подкрепи оставката на Гергов, ще си тръгне тя самата
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Националният съвет на БСП се събира на заседание днес. Очаква се лидерът Корнелия Нинова да поиска оставката на Георги Гергов - член на Изпълнителното бюро на партията, посочва NOVA. Причината за исканата оставка е появилата се информация за посредничеството на Гергов при срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, предаде Дарик.

Пред БНТ вчера лидерът на социалистите се произнесе по скандала Цацаров - Дончев, в който беше замесен членът на Изпълнителното бюро на партията Георги Гергов. Корнелия Нинова заяви, че от изразените мнения от двете страни, тя уважава позицията на главния прокурор Цацаров, че няма да допусне занапред и ще прояви нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.
 
Нинова беше категорична: "Аз за бизнесмени отговорност не мога да нося. Но мога да нося за политиците и трябва да нося." Тя добави, че Георги Гергов е бил поканен от нея на разговор, за да му поиска оставката, но той е отказал да го направи. Днес лидерът на социалистите свиква Национален съвет на партията и ще постави на гласуване оставката на Гергов. Нинова поясни, че Гергов е политическо лице и като такова не би трябвало да урежда срещи и да взема участие в такива срещи. Тя пое публично отговорността за това с "пълното съзнание какво ще последва".

Нинова беше категорична, че ако на днешния пленум Националният съвет не подкрепи оставката, ще си тръгне тя самата. 
„Ще се изправя срещу вътрешната опозиция в партията. Ако загубя подкрепата на Националния съвет – ще си тръгна с достойнство, няма да допусна да бъде замесено името на БСП в този скандал”. Така лидерът на БСП аргументира позицията си.
 
Нинова изрази очакванията си да има силна съпротива срещу това предложение. "Аз нося отговорност за това и я поемам с пълното съзнание какво ще ми се случи от утре нататък. Знам срещу какво се изправям," каза още лидерът на БСП. Според нея, срещата в офиса на Георги Гергов не е била редна от политическа гледна точка. „Уважавам позицията на главния прокурор, която е конкретна - нулева толерантност към всеки бизнесмен, който опита да постави себе си над закона и да наложи интересите си“, каза още Нинова, предаде БГНЕС.

Междувременно Георги Гергов коментира, че за оставката и всичко останало – мястото е на „Позитано” 20. "Сега ще разговаряме и после ще разберете", успокои той медиите по повод темата за посредничеството му за неформална среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Запитан как ще разтълкува собствените си думи "няма ненаказано добро, той отговори "много неща означава", цитира и името на Корнелия Нинова. Големият проблем на Корнелия Нинова е да се изправи срещу себе си – своята история и битност, заяви членът на ИБ Георги Божинов.
 
Според него това е дилемата на нейното политическо оцеляване на върха на БСП и в политическия живот на България. Ако тя има сили – да преодолее това и започне с онзи кръг, които направи кълбо от интереси около нея и което неминуемо се превръща в кълбо от противоречия, смята той. Днес сме свидетели на боричкания вътре в това кълбо, това е измислен проблем, който подменя големия. Основният въпрос според Божинов е ще има ли сили Корнелия Нинова да скъса с този кръг. Защото това кълбо от интереси е с цел овладяване на партията и то постигна своята малка задача, подчерта Божинов. Нямаме обективна информация, трябва да чуем и третата страна – тоест Георги Гергов, бе лаконичен Атанас Меджанов. А Янаки Стоилов препоръча Корнелия Нинова да се освободи от совите зависимости.

#Сотир Цацаров #Корнелия Нинова #БСП #оставка #Сашо Дончев #Георги Гергов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"