Гърция постигна бюджетен излишък от цели 4,19% от БВП за 2016-та на фона на заложените по-рано 0,5 на сто

Гърция постигна бюджетен излишък от цели 4,19% от БВП за 2016-та на фона на заложените по-рано 0,5 на сто
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Гърция успя да постигне т.нар. "първичен бюджетен излишък" за 2016-та г. в размер на цели 4,19% от БВП на страната, което надвиши осмократно целта, заложена в международната спасителна програма, информират официални гръцки служители, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл", предаде БНР.

Според условията на настоящата спасителна финансова програма (трета поред) Гърция трябваше да постигне "първичен бюджетен излишък" за предходната година от 0,5 на сто (бюджетен излишък, в който не се включват плащанията по гръцкия дълг). Данните трябва да бъдат проверени от статистическия екип на Евростат в понеделник.

Постигането на високи първични бюджетни излишъци е от ключово значение за третия спасителен план, подписан от Гърция и международните й кредитори в средата на 2015 г. Според тази програма властите в Атина трябва да постигнат първичен излишък от 1,75% през 2017-та и от 3,5 на сто през 2018 -та, след което да продължат подобен по размер излишък в средносрочен план.

По-рано гръцката статистическа агенция Elstat изнесе данни, според които първичният излишък на Гърция, според счетоводната рамка на ЕС, е в размер на 3,9 на сто от БВП в сравнение с ревизирания дефицит за 2015 г. в размер на 2,3% от БВП.

Трябва да се има предвид съществуването на различно статистическо третиране на някои разходни и приходни позиции, съгласно условията на третата спасителна програма за страната. Elstat отчете и общ бюджетен излишък в размер на 0,7% от БВП през 2016 г. спрямо дефицит от 5,9% година по-рано.

Гръцката статистика отбеляза, че държавният дълг на страната се е увеличил до 179% от БВП през миналата година от 177,4% през 2015 г. Ако Евростат потвърди тези данни, първичният бюджетен излишък за 2016 г. ще надвиши многократно заложените цели в спасителната програма не само за миналата, но и за настоящата, както и за следващата година, като това би представлявало силен мотив за скорошно размразяване на траншовете по представяното от еврозоната свежо финансиране за Гърция.

Международният валутен фонд (МВФ), който продължава да изпитва резерви относно това дали Гърция ще успее да посрещне в бъдеще заложените високи цели за първичния излишък, все още не е взел решение дали да вземе реално участие в третата спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, която изтича към средата на 2018 -та.

Солидното надвишаване на фискалните цели на 2016 г. могат да накарат фондът да ревизира някои от своите собствени прогнози. В същото време участието на МВФ в настоящата спасителна програма за Гърция е едно от условията, които поставя Германия, за да бъде подновено отпускането на договорената през 2015 г. финансова помощ.

Според Раойтерс властите в Атина се надяват да обсъдят евентуалното участие на фонда в спасителната програма в кулоарите на стартиралата и продължаваща до неделя пролетна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

#Гърция #Elstat #евро #МВФ #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »