Димитър Главчев е новият председател на НС (ОБНОВЕНА)

Димитър Главчев е новият председател на НС (ОБНОВЕНА)
YouTube
A A+ A++ A

Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание. Това стана с гласовете на 157 депутати, нито един не гласува против, 81 се въздържаха. Главчев бе предложен от парламентарната група на ГЕРБ и беше единствената кандидатура за високи пост, пише iNews.bg.

В първото си изказване като председател на парламента Главчев благодари за гласуваното му доверие и каза, че ще работи за обединяващи решения. Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов представи от трибуната кратка биография на Главчев.

Главчев беше зам.-председател на предишния парламент. Има опит в овладяването на напрегнати ситуации в пленарната зала. Той е икономист по образование, експерт-счетоводител и регистриран одитор. В сивито му пише, че владее английски и руски език.

Той беше народен представител в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание, зам.-председател на Народно събрание на Република България. Политическата си кариера започва като член на Парламентарната група на ГЕРБ в 41-то Народно събрание от 14 юли 2009 г., а през 2011 г. става и нейн зам.-председател. Тогава шеф на парламента беше Цецка Цачева.

Юристката от Плевен и считана за една от най-приближените на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов най-вероятно щеше и сега - за трети път да стане парламентарен председател, ако беше избрана за депутат. Това обаче не се случи, тъй като Цачева беше поставена на трето място в плевенската депутатска листа и изпадна назад заради избирането чрез преференции на двама по-задни кандидати от региона. Скоро и Цачева се очаква да стане народен представител – когато се сформира правителството и първият в листата на Плевен – Ивайло Московски, й отстъпи мястото си, ставайки министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ, бивш, а вероятно и бъдещ премиер Бойко Борисов, предложи преди седмица на лидера на БСП Корнелия Нинова – втората партия в парламента, да стане председател на Народното събрание. Тя обаче отказа - категорична, че социалистическата партия ще бъде твърда опозиция на властта.

Малко преди да бъде избран за парламентарен шеф Главчев каза, че дебатите в пленарна зала трябва да протичат в добрия тон.

"Ролята на председателя е на балансьор, медиатор. Трябва малко да изчистя политическите си пристрастия. Ще се стремя всичко да бъде в рамките на цивилизования диалог. Натрупах ценен опит като зам.-председател на НС. Цецка Цачева каза, че е готова да ми помага и за в бъдеще", заяви Главчев.

#Димитър Главчев #председател #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »