САЩ и Южна Корея предуредиха, че ще отговорят на севернокорейските ракетни провокации

САЩ и Южна Корея предуредиха, че ще отговорят на севернокорейските ракетни провокации
Източник: YouTube
A A+ A++ A

САЩ и Южна Корея предупредиха днес Северна Корея, че няма да толерират повече ракетни или ядрени изпитания и ще въведат допълнителни санкции срещу изолираната азиатска държава в случай на нови военни провокации, предаде Дарик.
 
Това се казва в съвместно изявление на американския вицепрезидент Майк Пенс и изпълняващия длъжността президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан след преговори в Сеул, предадоха Ройтерс и ТАСС. Пенс отправи предупреждение да не се поставя на изпитание американската решимост и даде за пример неотдавнашния ракетен удар срещу Сирия. Двамата с Хуан се договориха скоро в Южна Корея да бъдат разположени американските комплекси за противоракетна отбрана ТААД (THAAD).

Китай заяви днес за пореден път, че е против разполагането на противоракетната система, която възприема като заплаха за сигурността си, въпреки че според САЩ тя е предназначена единствено за защита от севернокорейско ракетно нападение.
"Ние недвусмислено сме против разполагането на THAAD на полуострова. Тази позиция е ясна, недвусмислена и не може да се промени", каза днес пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Лу Кан.

Системите THAAD са предназначени за прихващане на балистични ракети по време на полета им към целта, предаде ТАСС. С противоракетните комплекси се цели да се осигури защита на САЩ и съюзническите войски, градове и важни стратегически обекти.

Междувременно Китай и Русия се обявиха против изграждането на противоракетните системи в Южна Корея.

#Южна Корея #Майк Пенс #САЩ #Северна Корея #THAAD

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »