Къде е съхранена традицията за рисуване на яйца с восък?

Къде е съхранена традицията за рисуване на яйца с восък?
БНТ
A A+ A++ A

Първото яйце винаги трябва да е червено, но има и стара технология за боядисване на яйца с пчелен восък. Тя беше представена по време на Международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. Старата технология за изписване на великденски яйца с восък е била добре позната по нашите земи в миналото. Днес обаче е съхранена само в регионите на Велинград, Ихтиман и Костенец.

Георги Куманов – главен уредник в Историческия музей във Велинград: "Използва се един уред, нарича се писалка - дървена дръжка, в нея е втъкнат метален конус, в който се слага восък."
Доц. д-р Светла Ракшиева – Институт "Етнология и фолклористика" – БАН: "След това върха на писалката се нагрява на пламъка на свещта, восъкът се разтопява, започва да изтича от тесния отвор на писалката и с нея можем вече да рисуваме по повърхността на яйцето."

Най-разпространените орнаменти, които се изписват с восък са геометрични фигури и растителни форми. След това яйцето се потапя в съответния цвят боя. Този стил е характерен за региона на Велинград.

Доц. д-р Светла Ракшиева: "И когато яйцето вече е много добре изсъхнало, тогава го взимаме отново и пак чрез нагряване го изтриваме с една мека салфетка или мека памучна кърпа и при това рисунката се появява в нейния пълен контраст",

Другият стил на изписване на яйца е характерен за региона на Ихтиман. При него се използва предварително оцветен в черно пчелен восък, с който се рисува прецизна бродерия.

Доц. Ракшиева: "В миналото възрастните жени оцветявали восъка в черно с помощта на катран или сажди, а днес може да използваме за това маслена боя за рисуване или може да си вземем от восъчните пастели. Потапям четката в един разтвор с по-голямо количество оцет и малко вода, защото оцетът фиксира цвета върху черупката на яйцето. Тези яйца не се потапят в разтвор на боята. Техният декоративен ефект е такъв – върху белия фон има цветен орнамент."

Според християнската традиция Велики четвъртък е възпоменание за Тайната вечеря. Яйца могат да се червят и на Велика събота преди празника.

#яйце #восък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"