Изненадващ спад във френското индустриално производство през февруари

Изненадващ спад във френското индустриално производство през февруари
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Френското индустриално производство се влоши изненадващо през февруари за трети пореден месец, тъй като солидният ръст в строителството не успя да компенсира намаляването на промишленото производство, показват данните на официалната статистика Insee, предаде БНР.

Индустриалното производство във втората по сила икономика на еврозоната се понижи с 1,6% спрямо януари, когато отбеляза спад с 0,2%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за негово подобрение с 0,5 на сто.

Така на годишна база френското индустриално производство се сви през февруари с 0,7% при очакванията за повишение с 1,4% и след понижение с 0,2% през януари. Влошаването на индустриалното производство за трети пореден месец се дължи основно на спада на промишленото производство с 0,6% на месечна база след негово понижение с 0,9% през януари и прогноза за растеж от 0,9 на сто. Спрямо февруари 2016 г. промишленото производство във Франция отчете понижение с 0,5% при очаквания за повишение с 0,9% и след спад с 1,1% в началото на годината, докато строителството се разшири през февруари с цели 8,1% след спад с 3,4% месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че поредните слаби промишлени данни изглеждат в контраст със серията позитивни бизнес проучвания за промишлената активност във Франция през първите три месеца на настоящата година. В същото време бяха представени данни, показващи свиване на търговския дефицит през февруари до 6,57 млрд. евро от дефицит в размер на 8,1 млрд. евро месец по-рано, но при очаквания за по-малък негативен търговски баланс от около 5 млрд. евро. Свиването на търговския дефицит се дължи до голяма степен на по-голям износ на самолети "Еърбъс", както и на фармацефтични продукти и информационни технологии, отбелязват френските митници.

От своя страна Централната банка на Франция отчита подобрение на текущата сметка на страната, която е мерило за международната финансова позиция на френската икономика. Според тези данни дефицитът по текущата сметка се сви през февруари до 3,6 млрд. евро от 5,8 млрд. евро през януари.

Финансовото министерство на втората по сила икономика в еврозоната пък отчете свиване на правителствения бюджетен дефицит през втория месец на годината до 21,5 млрд. евро от 25,6 млрд. евро в началото на годината.

#Франция #еврозоната #Еърбъс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »