Пчелите виждат много по-добре, отколкото смятаха учените

Пчелите виждат много по-добре, отколкото смятаха учените
Източник: Пчеларски порта
A A+ A++ A

Пчелите имат много по-добро зрение, отколкото смятахме преди, коментира специалистите, предаде АФП. Това им позволява да ибягват приближаващите се хищници и да навигират безопасно, допълват учените.

Изследователите знаеха, че пчелите могат да различават цветовете, но новите открития сочат, че зрението на медоносните насекоми е 30% по-силно, отколкото сочеха предишните проучвания. Стивън Уайдерман от медициснкия университет в Аделайд коментира, че всички предишни проучвания са били извършвания на тъмно в лаборатории. "Дневната светлина и тъмните лаборатории са две различни среди, които могат да предизвикат анатомични и психологически промени в резолюцията на окото", коментира проф. Уайдерман.

"Всеки път, когато обект преминава през зрителното поле на пчелата, са регистрирани определени неврологични реакции", коментира още специалистът. "Открихме, че във фронталната част на окото, където резолюцията е максимизирана, пчелата ясно вижда обекти толкова миниатюрни, колкото връхчето на пръстите, когато си протягаме ръцете си", коментира Елиза Ригоси.

По нейни думи откритието показва, че пчелата има 30% по-добро зрение, отколкото се смяташе преди. Рогоси добавя, че дори най-малкият обект може да бъде забелязан от пчелите, което се изразява в 1/3 от връхчето на пръстите на човешката ръка, когато е протегната. "Те забелязват естествените маркировки в средата, която обитават, много повече, отколкото предполагахме, което има помага в ориентацията по време на полет и оцеляването в дивата природа", допълва още Рогоси.

 

#пчели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"