Енергийният министър: КЕВР определя цената на газа, не МС

Енергийният министър: КЕВР определя цената на газа, не МС
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Цената на природния газ, на която "Булгаргаз" продава в страната се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а не от министри или от правителство, каза министърът на енергетиката Николай Павлов. Министърът посочи, че "Булгаргаз" има договор за доставка с "Газпром Експорт" като цената на синьото гориво в него се формира от средните международни цени в девет месечен период, на деривати на петрола - мазут и газьол с точка на доставка станция Исакча (Румъния). Има и разходи за пренос през територията на Румъния, за издръжка на дружеството, за съхранение на горивото в Чирен, както и корекция според курса на долара, предаде Дарик.

"Булгаргаз" няма резерви, ако имаше КЕВР щеше да ги намери, поясни Павлов. Печалба на "Булгаргаз" за 2016 г. е 36,6 млн.лв. Тя идва от признаване на обезценката на природния газ в хранилището на природен газ "Чирен" от близо 18 млн. лв. и от продажбата на вземания на "Булгаргаз" от топлофикационни дружества. Става въпрос за лихви - близо 13,3 млн. лв.
 
"Булгаргаз" ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг (БЕХ),в размер на около 17 млн. лв. През миналата година "Булгаргаз" за първи път е платил на БЕХ дивидент от 9 млн. лв., съобщи министърът. В периода 2010-2014 г. в следствие на небалансирани решения на Регулатора (КЕВР), дружеството е декапитализирано в размер на 189 млн. лв. Този дефицит е покрит от БЕХ, това са държавни пари, т.е. дружеството е било източено с тези средства, заяви министърът. Ако не разполага с ликвидни средства, "Булгаргаз" не може да осигури есенно-зимния сезон, подчерта той.

На въпрос дали ще се внесе ново предложение за цена в КЕВР министърът отговори, че не познава изпълнителен директор, който би внесъл предложение за продажна цена, която да бъде по-ниска от доставната. Министър добави, че по данни на "Газпромекспорт" средната цена за Европа през миналата година е била 167 долара за 1000 куб.м. За България доставната цена до Исакча е 152 долара и още 5,21 долара е преноса на синьото гориво. Това е близо 10 долара по-ниска цена от средната продажна цена за Европа, каза Павлов.
 
През четвъртото тримесечие на 2016 г., като изпълнителен директор на "Булгаргаз" внесох заявление с искане за увеличение на цената с 13,53%. То не беше прието и затова сега увеличението става 29,6%. През първото тримесечие на 2017 г."Булгаргаз" е продал 1,3 млрд. куб.м при загуба от 40 лв. за 1000 куб.м. Затова казвам около 40 млн. лв. загуба само от продажбата на природен газ, допълни Павлов.

#КЕВР #Булгаргаз #БЕХ #Европа #Павлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »