Учени идентифицираха постоянно мутиращи микроорганизми

Учени идентифицираха постоянно мутиращи микроорганизми
Източник: Framar.bg
A A+ A++ A

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара идентифицираха редица неизвестни досега микроорганизми, които непрестанно мутират, съобщи Лента. Тази способност им придава генетичен механизъм, свързан с т.нар. генериращи разнообразие ретроелементи, предаде Дарик.

Следи от миниатюрните организми бяха открити при ДНК-анализ на проби от подпочвени води в Колорадо. Оказало се, че една част от генома им е свързана с археите, а друга - с бактериите. Много от тях съдържат ретроелементи, които допринасят за мутирането на някои гени.

По думите на учените, откритите микроорганизми са съвсем малки дори в сравнение с бактериите със средни размери. Въпросните микроорганизми съдържат минимално количество генетична информация, която им позволява да водят симбиотичен или паразитен начин на живот. Малкият геном намалява способността на живото същество да се адаптира към нова среда, но генериращите разнообразие ретроелементи компенсират този недостатък. С това може да се обясни защо в организмите, съдържащи генериращи разнообразие ретроелементи, има голямо разнообразие от протеини.

Учените са на мнение, че ретроелементите могат не само да променят кодиращата протеини ДНК секвенция, но и да дезактивират гени. Това също допринася за приспособяването на организма. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Microbiology. 

#ДНК #Санта Барбара #генома #бактерии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"