Изненадващо влошаване на промишлената активност на Острова през март

Изненадващо влошаване на промишлената активност на Острова през март
Източник: finance.bigmir.net
A A+ A++ A

Растежът на промишлената активност във Великобритания отбеляза през март изненадващо забавяне до 4-месечно дъно, но въпреки това осреднената промишлена експанзия през първото тримесечие достигна тригодишен връх, което е сигнал за продължаващо солидно представяне на производствения сектор в началото на годината, показва последно проучване на агенция IHS Markit, предаде БНР.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през март до 54,2 пункта от 54,5 пункта през февруари при осредни очаквания за индекс на ниво от 54,6 пункта. Въпреки 4-месечното дъно, индексът остава стабилно в нивата на експанзия над водораздела от 50 пункта за осми пореден месец и далеч над неговото дългосрочно осреднено ниво от 51,6 пункта, като в рамките на първото тримесечие осредненият промишлен индекс стабилизира в близо тригодишния връх, достигнат в края на 2016-а година.

Известно забавяне на растежа е отчетно както при самото промишлено производство (до 8-месечно дъно), така и при новите промишлени поръчки, но в същото време общият бизнес оптимизъм в сектора се подобри за десети пореден месец, като има сигнали и за по-нататъшно засилване на експортните поръчки с оглед на факта, че британската лира е все още силно конкурентноспособна (по-евтина) спрямо останалите основни валути.

Индексът, измерващ заетостта в промишления сектор, пък нарасна през март с най-солидно темпо от 18 месеца насам. Агенция Markit отбеляза, че остава в сила и възходящия ценови натиск на входа на британските предприятия, въпреки че нивото на повишаване е най-слабото от 7 месеца насам с оглед на по-умерените енергийни цени в последно време.

"Данните от изследването показват, че производственият сектор ще даде солиден принос към растежа на БВП на Великобритания през първото тримесечие на годината. В същото време обаче е ясно, че промишлената експанзия няма да достигне растежа от 1,3%, достигнат през четвъртото тримесечие на миналата година", отбеляза Роб Добсън, икономист от агенция Markit. Според него обаче, загубата на възходящия импулс през март вероятно ще продължи и през второто тримесечие.

Британската лира реагира негативно на днешното по-слаби от очакваното проучване на Markit, парирайки част от регистрираните в петък печалби спрямо останалите основни валути. Паундът се понижава с 0,45% към часово дъно от 1,2491 долара, отстъпвайки от тридневен връх около 1,2557 нивото, достигнат в края на предишната седмица. В същото време еврото отскочи от петъчно 4-седмично дъно около 0,8482 британски лири към 0,8538 нивото, намирайки подкрепа от солидно аналогично проучване на агенция Markit за промишлената активност в еврозоната.

#PMI #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"