Министърът на отбраната: България не трябва да действа извън рамките на ЕС за бежанците

Министърът на отбраната: България не трябва да действа извън рамките на ЕС за бежанците
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

В петък вечерта правителството спешно на извънредно заседание отмени наредбата за интеграция на бежанците. Става дума за наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. След тази отмяна не се очаква нищо извънредно и лошо, бежанци не чакат по границата, за да влязат, каза вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. По думите му идеята, че трябва да бъде преразгледан този режим, е в основата на няколко причини, предаде Дарик.

"На първо място България по никакъв начин не иска да бъде страна, която излиза извън рамките на общо установената политика в ЕС по отношение на мигрантите. В този смисъл ние се опитваме да бъдем адекватни на тази обща политика и да направим нашите механизми по-добре действащи. В същото време нашият анализ сочи, че в досегашните механизми съществуват и редица отрицателни страни. На първо място се очертава фактът, че във въпросното постановление няма заложени ясни критерии как точно да бъде изпълнявана тази политика, на какви основания да бъде извършвана тази интеграция в страната. На второ място анализът сочи, че в така предвидения режим в наредбата няма национален координиращ механизъм или орган, който да се грижи за всички елементи от този процес на адаптация на тези хора", каза Янев.
 
В този смисъл правителството се събра на извънредно заседание и приех едно решение, което казва, че целият този механизъм и произтичащите от него решения на Министерски съвет ще бъдат преразгледани в едноседмичен срок и до края на другата седмица ще има едно ново постановление, в което ще бъдат заложени тези липсващи елементи, допълни още военният министър. Вчера лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол написа по повод отмяната на наредбата за интеграция на бежанци в България: "Много лоша новина". В тази връзка Стефан Янев заяви, че не би искал да влиза в задочен разговор и да отговаря на когото и да е било.

"По принцип Жозеф Дол е политик, който има определени виждания по въпроса, съответстващи с неговата представа за принадлежност и политическо говорене. По отношение на това дали новината е лоша или не, аз казах вече, че ние търсим пътища и начини за ефективно продължение на съществуващите вече европейски политики и в неговата характеристика, че новината е лоша, той може би пропуска факта или се хваща за думата отмяна. Това означава отмяна, за да се преработи механизмът, който след 1 седмица ще бъде готов. Така че новината не е лоша", посочи служебният министър.

Според някои коментари българските общини ще финансират с големи пари бежанците и със средства, които не се дават на местните хора. Министър Янев отговори на това и уточни, че този механизъм е предвиден в смисъла за използване на европейски фондове за адаптация на хора, нуждаещи се от закрила. "В този механизъм са предвидени споменатите суми, като те се разпределят пропорционално между хората, които имат нужда от тях, и общините, които имат ангажимент тази част от сумата, която е приблизително 70%, да я използват за адаптация. Това са европейски пари, но общините трябва да ги разпределят по такъв начин, че да се грижат за адаптацията на тези хора от гледна точка на тяхната подготовка за владеене на базисен български език, за професионални умения, да се адаптират в националния пазар на труда и всички социални дейности за цялостна адаптация", обясни Янев.

#Стефан Янев #мигрантите #ЕС #Жозеф Дол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"