България избира новите 240 депутати в парламента

България избира новите 240 депутати в парламента
Mediapool
A A+ A++ A

Днес България избира новия си парламент. Урните отварят в 7:00 ч. и ще останат така до 20:00 ч. Възможно е работното време на отделни избирателни секции да бъде удължено с още 1 час. Ако към 20:00 ч. пред помещението има опашка от хора, желаещи да упражнят правото си на глас, от комисията ще съберат документите им за самоличност и тези, които са ги предали, ще могат да пуснат бюлетина след това. Удължаването на работното време на избирателната секция обаче не може да бъде повече от 60 минути, т.е. последната бюлетина може да бъде пусната в 21:00 ч. Това обаче важи единствено за хората, които са били на опашката в 20:00 ч. и са предали личната си карта или паспорта си на председателя или секретаря на СИК. Ако някой е дошъл междувременно, той няма да може да упражни правото си на глас.

Българите, които днес ще могат да гласуват, са 6 810 336, сочат последните данни на ЦИК. Става въпрос за хората както у нас, така и в чужбина. На територията на България се разкриват 12 081избирателни секции. Ще има 184 подвижни, чрез които ще могат да гласуват хората, които са възпрепятствани да отидат до районната секция и са подали заявление, че искат да гласуват с подвижна урна. Ще бъдат разкрити и 254 временни урни. Общо местата, където българските граждани ще могат да упражнят правото си на глас, са 7319.

Днес българите ще могат да изберат състава на новия парламент с бюлетина, в която ще има 20 квадратчета за партиите (11) и коалициите (9). На отделни места има и регистрирали се независими кандидати за депутати – общо 9. За народни представители на днешните избори са записани 4732. Освен квадратчетата с партиите и коалициите, отново е има и такова "Не подкрепям никого". Освен за избраната политическа сила, хората ще могат да изберат и за кой точно неин представител искат да пуснат гласа си. Това ще става чрез задраскването не само на квадратчето на съответната партия или коалиция вляво на бюлетината, но и кръгчето със съответния номер на кандидата в листата за съответния район (т.нар. преференциално гласуване). Така избирателят ще може да даде гласа си не за водача на листата, на за десетия в нея, например, ако иска точно той да го представлява в новото Народно събрание. Това обаче е валидно само за изборите на територията на България. В чужбина бюлетините са други и там няма да има възможност за преференциален вот.

Извън страната днес ще бъдат разкрити 371 секции, разпределени в общо 70 държави. В 40 от тях урни ще има само в дипломатическите ни представителства. В други 27 страни секциите ще са повече, съответно такива ще има и извън посолствата и консулствата. В останалите 3, тъй като в тях нямаме дипломатически предствавителства (Нова Зеландия, Люксембург и Сингапур), секциите ще бъдат разположени на други места.

#парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"