Европейките лидери отбелязват 60 години от Римските договори

Европейките лидери отбелязват 60 години от Римските договори
Нова телевизия
A A+ A++ A

Лидерите на Европа са в Рим за тържествено отбелязване на 60-годишнината от началото на процеса, създал Европейския съюз.

Ще бъде приет официален документ, като демонстрация на единство. Но има ли усещане за единство?

Великобритания не присъства на тържеството. Както и преди 60 години, когато шест държави подписаха Римските договори, тук, на Капитолийския хълм в Рим. И тогава британците предпочетоха да не участват. А сега, навръх юбилея, те подготвят излизането си от Съюза, което би трябвало да започне само след четири дни.

Официалният документ ще бъде подписан в същата зала в Palazzo dei Conservatori, в която през 1957 година шест държави сложиха началото на Европейския съюз. Около финалният текст има спорове, като Полша и Гърция се опитаха да изтъргуват подписите си срещу неща, които искат от Брюксел. Но до споразумение ще се стигне. И демонстрацията на единство ще бъде налице. Единство, за което говореше и папа Франциск, когато прие европейските лидери

Папата отправи и предупреждение - ако Европейският съюз загуби усещането за посока и не работи за справянето на днешните проблеми, може да се разпадне.

Представителят на България на срещата, президента Румен Радев, беше първия, когото папата приветства лично и прие благопожеланията на Франциск към българския народ.

Римският юбилей протича при извънредни мерки за сигурност. Особено след терористичния акт в Лондон преди няколко дни. Очакват се и няколко манифестации в Рим. Както против, така и в подкрепа на Обединена Европа. Това създава допълнителен риск за сблъсъци и безредици.

#Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »