Първо в Novinite.bg! Ален Исламович: С Брегович се знаем от деца, много преди Биело Дугме

Първо в Novinite.bg! Ален Исламович: С Брегович се знаем от деца, много преди Биело Дугме
Източник: www.tarzanija.com
A A+ A++ A

Ален Исламович е родом от Босна и Херциговина и се докосва до музиката в края на 60-те, а от 1974 г. е басист в Bag, която изпълнява кавъри на Deep Purple и Led Zeppelin. Не след дълго Горан Брегович го кани като вокалист в Биело Дугме. Исламович записва три албума, в които е вечниях тих "Гергьовден". Босненецът има участие в проекти със звездите Лепа Брена и Индира Радич. 

 

Разкажи ни малко за приятелството ви с Горан Брегович и Младен Войчич, кога за първи път се срещнахте на сцената?

С Горан се познаваме от много време, още от Сараево. Бяхме млади и още я нямаше Биело Дугме. Първият ни съвместен албум излезе през 1986-та. Както в живота, така и на сцената сме приятелски настроени, спазваме добрия тон, градим се като професионалисти. Винаги намираме време да послушаме малко музика заедно, да си припомняме добрите моменти, понякога ходим и на риба заедно. Животът ми е музика и всичко е свързано с нея.

 


Как намираш българските фенове на сръбското, променило ли се е нещо отпреди?

Аз знам много за България и българите, много от нашата музика се слуша по вашите ширини, а някои от вашите хитове идват и при нас. Още през 80-те сме си гостували с много популярни български фолк звезди, правили сме албуми, изнасяли сме концерти. Нашите гранични държави са били приятели и музиката на Бивша Югославия е била близка до България. Приятно ми е да съм в София и да правя музика пред вас. Преди сръбската музика беше на почит, а българите припяваха песните на Лепа Брена и Радич. Когато навлязоха рок енд рол-а и фънк-а, аз ги заобичах и започнах да експериментирам с тях. Нещо от тях влезе и в моите парчета. Сега вече няма ограничения в музиката, слуша се всичко, стига да е добро и мелодично. Днес хората са презадоволени от концерти и музика, но с малко преаранжиране едно старо парче изглежда съвсем различно.

 

Пазиш ли спомена за Бивша Югославия?

Музиката на Бивша Югославия беше много квалитетна и слушана. Над 25 млн. по онова време си купуваха касети и конкуренцията беше много голяма. Сега ни липсва конкуренция. Направиш хит и отидеш до Македония или България. Но само когато песента ти мине границата, тогава можеш да кажеш, че е велика. Но цензура има навсякъде, понякога езикът е цензура. Има някакъв демократичен принцип, който гласи, че ако се пееш на някй диалект и се пусне по радиото и телевизията, хората няма да те разберат, слушат те в YouTube, но не те разбират. Музиката е близка, но езикът не. Ако пея на македонски, не всички словенци ще ме чуят.

 

 

Какво да очакваме на концерта?

В София ще видите концерт на нещо ново, песните ни се пеят по друг начин, аранжиментът е друг, старите песни са с друго звучене. Концертът ще бъде фантастичен. Гарантирам, че няма еквивалент. Хората трябва да дойдат и да видят това, което ще изпеем и да ги зарадва, да видят дали е хубаво или не. Ще ми допадне ако дойде някой мой фен на концерта и ми каже: Беше ми супер, изкарах чудесно.

 

#Горан Брегович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »