Извънредното заседание на ЕС за Брекзит с 10 дни по-рано

Извънредното заседание на ЕС за Брекзит с 10 дни по-рано
Източник: Money.bg
A A+ A++ A

Извънредното заседание на ЕС по повод започването на процедурата за Брекзит от страна на Великобритания ще бъде изтеглено по-рано. Първоначално планът беше лидерите на останалите 27 държави от Общността да се съберат в Брюксел на 6 или 7 април. И то при положение, че Тереза Мей задейства член 50 от Лисабонския договор на в средата на март, какъвто беше първоначалният план. Вчера британският премиер официално обяви, че процедурата за напускане на ЕС ще започне официално на 29 март, предаде iNews.bg.

Сега обаче срещата на 27-те държави-членки не само няма да се състои след това, а дори на същата дата. Лидерите им се събират на извънредната среща в Брюксел в същия ден. Преизбраният наскоро за втори мандат председател на Европейския съвет Доналд Туск вече е изпратил поканите за заседанието.

"С оглед на съобщеното вчера в Лондон, искам да ви информирам, че свиквам среща на върха в събота, 29 април, за одобряване на ръководните принципи в преговорите по Брекзит. Лично аз бих искал Обединеното кралство да не беше избирало да напусне ЕС. Но сега трябва да се постараем напускането да стане възможно по-безболезнено за Съюза. Основният ни приоритет ще бъде да установим колкото се може повече яснота и сигурност за нашите граждани, фирми и държави-членки, които са негативно засегнати от Брекзит”, казва Туск, предаде БНР.

Още вчера той съобщи, че всички държави, които остават в ЕС, ще бъдат своевременно запознати как ще протече раздялата с Великобритания . Копие от проекта, съдържащ преговорните позиции на ЕС, ще бъде изпратен на 27-те страни-членки в рамките на 48 часа, след като Великобритания уведоми официално Брюксел за стартиране на член 50 от Лисабонския договор.

#Доналд Туск #ЕС #Брекзит #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »