ЧМЗ договори 5-годишен контракт за доставка на титанов прокат с немската Hermith

ЧМЗ договори 5-годишен контракт за доставка на титанов прокат с немската Hermith
Източник: www.iz-article.ru
A A+ A++ A

Руското предприятие АО „Чепецки механически завод“ (ЧМЗ), част от горивната компания ТВЕЛ, подписа с немската компания и европейски дистрибутор на титанова продукция Hermith GmbH петгодишен договор за доставка на голяма партида титанов прокат.

От германска страна договорът за доставка на титанов прокат бе подписан от генералния директор на Hermith Алексей Расказов, а от руска – от генералния директор на АО ЧМЗ Денис Анищук. Документът бе ратифициран от вицепрезидента за развитие на бизнесите на общата промишлена дейност на ТВЕЛ Андрей Андрианов. В периода на действие на договора се планира доставка за европейския пазар на повече от 1000 тона различна титанова продукция, произведена от ЧМЗ. Според договора обемът на доставките на продукцията ежегодно ще расте, като пикът й ще бъде през 2021 г. Общата стойност на договора в рубли надхвърля 2 милиарда рубли.

Сключеният договор е резултат от съвместната дейност на ТВЕЛ и ЧМЗ (гр. Глазов, Република Удмуртия). За последните пет години бе извършена колосална организационна, научно-изследователска и опитно-конструкторска дейност – бе подготвена нормативната база и бе разработена технология за получаване на собствени слитъци. Заводът има серийно производство на широк спектър продукция от титан – слитъци, пръти, безшевни тръби и заваръчни телове. Пуснати са уникални по своя род изделия – капилярни и оребрени титанови тръби.

Церемонията по подписването се състоя в рамките на срещата на министъра на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин и премиера на германската федерална провинция Бавария Хорст Зеехофер, които обсъдиха в Русия състоянието и перспективите за развитие на руско-баварските търговско-икономически отношения, както и инвестиционния климат в Русия. Освен това между Русия и Бавария бе подписано и съвместно заявление за създаване на Руско-баварска работна група за съдействие в икономическото сътрудничество на ниво Министерство на икономическото развитие на Русия и Министерство на икономиката, средствата за масова информация, енергетиката и технологиите на Бавария.

Hermith GmbH е призната за най-добрата експортна компания на Бавария за 2015-2016 г. и разчита на развитието на нови високотехнологични способи за използване на титана. В компанията са уверени в успеха на руските титанови сплави на европейския пазар. Алексей Расказов отбеляза, че ЧМЗ се отличава с висока организация на труда, дисциплина и култура на производството. „За нас е важно високото ниво на контрол на качеството на продукцията в завода. В Европа има много производители на титан, но те не могат да направят това, което ние можем да направим заедно с ЧМЗ. А това е доставка на висококачествена продукция за водещи високотехнологични производители в Западна Европа. В автомобилната индустрия – това са Maserati, Mercedes-Benz, BMW, Ferrari и много други. В енергетиката – Siemens, в авиационната промишленост – италианската компания Leonardo, на която вече сме започнали да доставяме титановата продукция на ЧМЗ“, отбеляза Расказов.  

Днес ЧМЗ произвежда конкурентоспособна високотехнологична продукция с висока добавена стойност. Ако през 2008-2010 г. максималният приход от титановото производство не надхвърляше 40 милиона рубли, то през 2013 г. той е 200 милиона рубли, а през 2016 г. – над 500 милиона рубли. Днес основната задача за ЧМЗ остава усвояването на нови видове титанови продукти според търсенето на пазара и в зависимост от икономическата изгода.

 

Справка:

АО „ТВЕЛ“ е създадена на 12 септември 1996 г. с Указ на президента на Русия и влиза в състава на държавната корпорация „Росатом“. Горивната компания ТВЕЛ включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран и производство на газови центрофуги, както и научно-изследователски и конструкторски организации. ТВЕЛ е единствен доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ. АО „ТВЕЛ“ осигурява ядрено гориво за 78 енергийни реактора в 15 държави, за изследователски реактори в 8 страни и за транспортните реактори на руския ядрен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ. www.tvel.ru

#Русия #Бавария #ЧМЗ #ТВЕЛ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »