Правосъдният министър разпореди спешни проверки в затворите и затворническите общежития

Правосъдният министър разпореди спешни проверки в затворите и затворническите общежития
Източник: Topnovini.bg
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Мария Павлова разпореди спешна проверка в затворите и затворническите общежития. Тя ще обхване цялостната организацията на работа, спазването на постановените режим, ред и дисциплина, както и проверка за наличието на непозволени предмети и средства, съобщават от ведомството, пише Труд.

Към момента в България има 12 затвора, 23 затворнически общежития, от които 6 от закрит тип и два поправителни дома. Към 20 март 2017 г. в специализираните структури по изпълнение на наказанията присъди очакват или излежават общо 7 361 души. За подобряване организацията на работа в местата за лишаване от свобода и спазване на постановения режим, в Министерството на правосъдието ще се проведе национално съвещание, на което ще присъстват всички началници на затворите.

Повод за конкретната проверка е излъченият на 17 март 2017 г. в сутрешния блок на БТВ материал, озаглавен „Дрога, чалга и купон в пазарджишкия затвор“, в който бяха показани клипове, заснети на територията на затвора. По данни на ръководството на институцията, клиповете са били направени през август 2016 г.

На лишените от свобода, показани в клиповете на сутрешния блок на БТВ и които към момента изтърпяват наказания, са наложени дисциплинарни наказания за обидно отношение към ръководството на затвора, притежаване на забранени вещи и предмети, и неспазване на реда и дисциплината в помещенията, съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Ръководството на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заявяват твърдата си позиция, че проверките за непозволени средства, вещи и предмети на територията на местата за лишаване от свобода ще продължат със засилен интензитет.

#Мария Павлова #затворите #дисциплина #дрога #Стража

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »