Статуята в Рио светна в зелено заради празника Свети Патрик

Статуята в Рио светна в зелено заради празника Свети Патрик
Twitter/ABC News
A A+ A++ A

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отпразнуват празника на своята култура Свети Патрик. На този ден празнуват всички ирландци по света. Легендите разказват, че той се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия и 12 години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

В разказите за Свети Патрик, освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Заради празника в зелено беше осветен и швейцарският водопад Райнфал - най-големият водопад в Европа и един от най-големите на цялата планета.

В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Свети Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия.

Източник: Нова телевизия

#Свети Патрик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"