Китай предупреди, че търговската война със САЩ ще е пагубна за американските компании

Китай предупреди, че търговската война със САЩ ще е пагубна за американските компании
Източник: Днес+
A A+ A++ A

Китай не иска търговска война със САЩ. Това заяви премиерът Ли Къцян, описвайки себе си като оптимист за отношенията между двете страни, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР. 

Една търговска война няма да направи нашата търговия по-справедлива, посочи той на пресконференция след края на годишната сесия на китайския законодателен орган. Влиянието от подобен ход ще се усети най-вече от чуждестранните и особено от американските компании, допълни той, позовавайки се на доклад от неназован международен мозъчен тръст. 

Ли Къцян каза, че Китай няма намерение да отслаби местната си валута, за да увеличи износа. Тази негова декларация е в отговор на американския президент Доналд Тръмп, който определи страната като валутен манипулатор и заплаши да наложи данъчни тарифи в размер на 45% върху китайските стоки с оглед на нередни търговски практики. 

Премиерът на Китай също така отбеляза, че обменният курс на юана ще остане като цяло стабилен и че валутните резерви на страната са достатъчни за покриване на плащания при вноса на стоки и за изплащания на краткосрочни външни задължения. Ли Къцян определи като слаби новите по-ниски прогнози на властите в Пекин за растежа на втората по сила световна икономика. Китайското правителство понижи целта си за икономическия растеж през 2017-а година до около 6,5% от заложения година по-рано диапазон за повишаване на БВП между 6,5% и 7,0%. Според него обаче тази цел не е нито ниска, нито лесна за постигане. 

Китай може да поддържа средновисок икономически растеж в обозримо бъдеще и ще продължи да бъде основен двигател на световната икономика, допълни той.

#Ли Къцян #БВП #Доналд Тръмп #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »