А сега накъде? Поредните парламентарни избори

А сега накъде? Поредните парламентарни избори
pixabay.com
A A+ A++ A

Предсрочните парламентарни избори у нас са след по-малко от 20 дни. Дето се вика, не остана! Затова борбата между различните политически формации става все по-ожесточена и настървена.

Най-горещи са отношенията между безспорните лидери ГЕРБ и БСП, които от началото на годината не спират да си разменят лидерското място в различни социологически изследвания. Според едно от последните дори разликата между резултатите им напълно се е стопила, което поставя на кантар крайния развой по отношение подредбата в парламента и най-вече сигурността за създаването на правителство.

И докато всички мераклии да станат народни представители не спират да се надлъгват кой какво повече ще осигури на народа, впечатление правят платформите на партиите. Обещанията, както винаги, звучат гръмко, примамливо и много популистко. Все пак нека не забравяме, че от опит знаем, че родният политик е способен да гарантира грандиозни промени, за които после рязко да получи амнезия. Но пък и това не е кой знае какъв проблем, при условие, че народът ни напоследък се приучи да е с изключително къса памет, така че да не се обременява излишно.

Ако използваме популярната метафора за вълка, можем да я перифразираме по следния начин: Вълкът козината си мени, но политикът нрава – не. Доказателството ще открием в дадените обещания, по които обикновено уж мнителният ни, но отчаян народ винаги се подлъгва. Та кой не иска да живее по-добре и затова надеждата умира последна.

В тази връзка трябва да отбележим и факта, че в листите на повечето формации "изплуваха" бивши агенти на Държавна сигурност, което ще оставим без коментар. Очаквано, най-много такива има сред червените кандидати за народни представителите - 15, докато ГЕРБ изостава в това отношение с едва петима. Кои са те можете да видите ТУК.

ОБЕЩАНИЯ

Онова, с което всички политически формации ни цакат най-добре, са доходите. Само че, като при договорите с мобилните оператори, и тук е добре да четем дребния шрифт, за да не пропуснем уловките. В този случай не е зле да си дадем сметка за нещата, които действително са възможни. Само така ще разберем дали предизборните обещания са в сферата на фантастиката.

Ще разгледаме само идеите на двете партии, които се смятат за лидери на предстоящите предсрочни избори. Ето какво предлагат те!

ДОХОДИ

От ГЕРБ са изключително конкретни в изчисленията си и ни обещават минимална работна заплата от 650 лв. Само ще напомним, че в момента тя е 460 лв, а същите политици от доскоро управляващата партия настояваха за замразяване на това ниво в следващите две-три години.

От БСП също имат намерение да вдигат минималното възнаграждение. Те обаче са по-предпазливи и не споменават конкретна сума. Твърдят, че трябва да расте заедно със средното за страната. В същото време социалистите залагат на 20-процентно увеличение на старите пенсии. По този начин щяла да се намали разликата между тях и по-новите.

СТИМУЛИРАНЕ

ГЕРБ планира също така да стимулират семействата. Според бившите управляващи това трябва да става при семействата с до 3 деца, докато помощите на по-големите фамилии ще бъдат намалени.

БСП залагат на намаляване на данъците с по 50 лева за всяко дете, както и за майчински, равни по размер на минималната заплата.

ОБРАЗОВАНИЕ

ГЕРБ, които блокираха увеличението на учителските заплати с мотива, че няма пари, сега ще ги вдигат двойно. БСП отново са по-скромни и биха давали на преподавателите с 40 на сто повече.

СИГУРНОСТ

БСП настоява за постоянна жандармерия по селата, а патриотите за полиция в малките населени места. ГЕРБ предлагат доброволна военна служба за младежи и девойки.

Как да се имунизираме срещу популизма

"На политическия пазар се предлагат много стоки менте. За това днес повече от всякога ни е нужен серум против сладката отрова на популизма", заяви бившият вицепремиер Томислав Дончев преди време.

И ако действително се чудите как да се предпазите от поредния грешен избор, след който да останете с привкуса на разочарованието, просто започнете да мислите. Е, вярно е, че тогава вероятно ще стигнете до констатацията, че бъдещето ни виси на косъм, защото политическата класа не дава признаци да се отърси от корупционните практики. А и не само тя, впрочем!

Всъщност БСП се опитва да акцентира именно върху това. Основната им задача в 44-ото Народно събрание щяла да бъде непримиримата съпротива срещу кражбите, мафията и благата за отбрана класа. В същото време и от ГЕРБ обещават да се борят с корупцията и сивата икономика. Само че при управлението на ГЕРБ корупцията завладя държавата.

"До 2011 г. нивата на корупцията у нас спадаха, но сега отново засягат годишно 22% от българското население, т.е. 1.3 милиона такива случая веднъж годишно, което е много", обясни преди време Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрация.

Така погледнато нещата изглеждат доста безперспективно, нали! Затова ще последваме мотото на анимационния герой Капитан Планета и ще каже: Силата е във ваши ръце. Така ще е на 26 март, а после отново ще зачакаме така мечтаната промяна и бленуваното светло бъдеще.

Източник: iNews.bg

 

 

 

#избори #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »