Повече от половината университета у нас ще приемат с матурата по български език

Повече от половината университета у нас ще приемат с матурата по български език
pixabay.com
A A+ A++ A

32 висши училища от всичките 51 ще приемат кандидат-студенти в различни специалности и професионални направления с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Оценката от матурата по история и цивилизации, по чужд език, математика, география и икономика, биология и здравно образование също ще може да се използва за вход в повечето висши училища, пише Нова телевизия. 

Според правилниците на някои университети, когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се смята оценката от държавния зрелостен изпит. 

При балообразуването в някои специалности се позволява вместо оценката от изпита по даден предмет да се използва оценката от матурата, умножена с коефициент, определен от висшето училище. 

Поради специфични изисквания за прием, оценката от конкурсните изпити не се заменя с оценки от държавни зрелостни изпити в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” – София, Националната художествена академия – София, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Театралния колеж „Любен Гройс” – София. Американският университет в България – Благоевград и Нов български университет също не признават оценките от матурите. 

Кандидат-студентите във всички медицински университети полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. 

В Медицинския университет–Варна при формиране на състезателния бал се включва оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература или биология за специалностите "Здравен мениджмънт", "Логопедия" и "Медицински оптик". В  МУ – Плевен се взима предвид оценката по биология за специалностите „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“, „Медицинска козметика“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Медицнска сестра“, „Акушерка“ и „Помощник-фармацевт“. 

Обобщената информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентска кампания 2017 г. в акредитираните висши училища в България е публикувана на страницата на Министерството на образованието и науката в табличен вид по висши училища и по специалности. Информация за начина на балообразуване се предоставя от съответното висше училище. 

#матура #български език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »