Седем ректори поискаха нов начин за финансиране на университетите

Седем ректори поискаха нов начин за финансиране на университетите
pixabay.com
A A+ A++ A

Нов начин за финансиране на държавните университети в страната поискаха днес седем ректори на висши учебни заведения в Северна България. Във Варна те се обявиха и против действията на служебния министър на образованието за промени в приема на студенти, като посочиха, че подобни стъпки не се правят в последния момент и без каквото и да е обсъждане.

Ръководителите на висшите училища в Русе, Велико Търново, Шумен, Свищов, Габрово и на две във Варна обявиха, че са се събрали в крайморския град на среща, за да излязат с единна позиция на предстоящото заседание на ректорите от цялата страна, което ще се състои утре в София.

Настоящата методика за финансиране на висшите училища не е съобразена с особеностите на регионите, посочи ректорът на Варненския икономически университет проф. Пламен Илиев. По думите му в момента не се взема предвид качеството на управление на учебните заведения, нито инвестициите, които част от ръководствата правят.

Ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов допълни, че разпределянето на средствата на брой студенти допринася най-вече за понижаване на качеството на обучението. Той каза още, че от няколко години субсидията за провинциалните университети непрекъснато намалява за сметка на тези в София.

Твърденията за излишък на икономисти в страната е мит и ако сега се ореже драстично приемът, след няколко години ще има недостиг и на такива специалисти, каза ръководителят на Стопанската академия в Свищов доц. Иван Марчевски. Според него ако орязването на бюджетите на университетите продължи, то те ще бъдат принудени да увеличат платения прием.

Никой вече не иска да учи химия, физика, филология, а се оплакваме, че няма учители по тези дисциплини, каза ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев. По думите му настоящата политика на Министерството на образованието ощетява сериозно учебните заведения извън столицата, без да се взема предвид фактът, че в Северна България има твърде много деца, които нямат пари, за да учат в София.

#финансиране #университети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »