Регистрация чакат 3285 интернет имена с домейн на кирилица

Регистрация чакат 3285 интернет имена с домейн на кирилица
pixabay.com
A A+ A++ A

За по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица „бг” вече са заявени 3285 имена на родната азбука, пише Нова телевизия.

1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени“ имена, както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании. Чести са случаите, в които частни лица искат за регистрират интернет имена на кирилица, свързани с основните институции в държавата като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и т.н., както и с големи компании.

След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени“ имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка.

Целта на създаването на интернет пространството „бг“ е популяризиране на българския език и култура и по-добра разпознаваемост на участниците в интернет пространството сред хората, които не владеят латиница, припомнят от ведомството.

#домейн #кирилица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"