Протест на природозащищтници в защита на парк "Пирин"

Протест на природозащищтници в защита на парк "Пирин"
Facebook
A A+ A++ A

"60% от територията на парк "Пирин" е в риск от сеч. Планът на екоминистерството предвижда едно увеличение с 12,5 пъти на сегашната зона за строителство". Това посочи в ефира на Нова телевизия Петко Ковачев от Института за зелена политика. Изказването дойде по повод спорно решение на МОСВ.

“В обществото наистина вече битуват такива тези, които обаче не са верни. Който познава нормативната уредба, много добре знае, че производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът”, Мирослав Калугеров, директор "Национална служба за защита на природата" към Екоминистерството.

"В рамките на националните паркове могат да се провеждат поддържащи и възстановителни дейности. Предполагам, че това имат предвид, като казват, че има възможности за сеч. Но това не са производствени дейности. Досега в около 5% от територията на националния парк са проведени такива сечи, които имат изключително важен положитен ефект по отношение на горските екосистеми. Тук не говорим за голи сечи, а за поддържащи дейности", допълни Калугеров.

#протест #парк "Пирин" #сеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"