Уволниха главния архитект на район "Младост"

Уволниха главния архитект на район "Младост"
БТВ
A A+ A++ A

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева освободи главния архитект на района. На пресконференция Иванчева, експерти и граждани отново се обявиха срещу презастрояването на квартала, за планиране при строителните дейности и за активно участие на гражданите в обсъждането на проектите, пише БТВ.

Десислава Иванчева обясни, че главният архитект Весела Тасева е подписала разрешителното за проекта "Гранд Каньон" на инвеститора "Гаранти - Коза България", въпреки несъгласието на ръководството на район "Младост", като се е поддала на натиск на главния архитект на София Здравко Здравков. Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в "Младост", е освободено, посочи Иванчева, цитирана от БТА.

Ивета Вутева от администрацията на "Младост", посочи, че такъв мегапроект е в ресора на главния архитект на СО Здравко Здравков, а е бил прехвърлен в районната администрация на "Младост", което не е от неговата юрисдикция. От община "Младост" са върнали проекта по компетентност на главния архитект на СО като са посочили, че не разполагат с такъв капацитет от архитекти и инженери, за да могат да излязат с решение. В четвъртък миналата седмица обаче проектът отново е върнат в район "Младост" за издаване на разрешително за строежа.

Натискът е голям, коментира Ивета Вутева и попита след като всички специалисти в СО са съгласували проекта и той е подписан, на базата на какво не е издадено и разрешителното и защо топката се прехвърля в район "Младост". Подложена на този натиск арх. Тасева на следващия ден е издала разрешително за строеж, без знанието на кмета на "Младост", посочи Вутева. Тя коментира, че проектът не е лош, но мястото му не е в "средата" на "Младост". Проблемът с пътната инфраструктура, ВиК и електрозахранването е много сериозен в "Младост" и никой не си дава сметка, че постоянното даване на разрешение за такива строежи влошава обстановката в квартала и начина ни на живот, посочи Вутева.

Биляна Петрова, заместник-кмет на "Младост" по образование и социални дейности отбеляза, че миналата година са издадени над 120 разрешителни за строежи в "Младост", като дори половината не са започнали, има и още много големи проекти. Тя отбеляза, че в квартала има 19 детски градини, строи се една нова, училищата са 10. По изчисления на община "Младост", на всеки 100 нови апартамента, в детските градини в квартала ще се необходими 12 места и 16 - в училищата. Петрова отбеляза необходимостта за планиране на местата в детски градини и училища, преди да се дават разрешителни за строеж, за да могат децата от "Младост" да учат в квартала си.

Нина Иванова, живуща в район "Младост", изтъкна необходимостта от търсене на позицията на гражданите при реализирането на подобни инвестиционни проекти. Иванова отбеляза, че не е направено реално обществено обсъждане по проекта "Гранд Каньон" и коментира, че никой не се интересува от мението на гражданите, а те искат да участват с предложения и дискуси и да бъдат чути.

#архитект #"Младост" #Десислава Иванчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"