Престъпници търсят обезщетения за лошите условия в затвора в Сливен

Престъпници търсят обезщетения за лошите условия в затвора в Сливен
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Престъпници поискаха обезщетения за десетки хиляди левове за това, че са претърпели неимуществени вреди, изпитали са унижени, психологическа и емоционална болка заради лошите условия в сливенския арест, където са били задържани. По подадените 6 иска спрямо Главната дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието бяха образувани дела в Административния съд в Сливен – съобщиха от съда, пише Труд.

Пет от делата приключиха през февруари в полза на ищците. Това са мъже на възраст между 34 и 43 години. Те са били задържани през 2015 и 2016 г. за грабеж, грабежи с побой, жесток побой до изпадане в кома на жертвата, придружен с фрактури на лицевите кости и други средни телесни повреди. Задържаните извършители са изтърпявали мярка за неотклонение „задържане под стража” в сливенския арест за период от 3 до 10 месеца.

Арестът се намира на последния етаж в сградата на полицията, липсва конструктивна възможност за изграждането на дворно място за едночасов престой на открито. Оплакванията на ищците са сходни: килиите са били малки, от 7 квадрата, а в тях са пребивавали по няколко души, тоалетните и банята са били общи, липсвала е течаща вода в помещенията, както и достъп на пряка дневна светлина и възможност за проветряване, нямало е престой на открито, а разходките са били в коридора на ареста.

Поисканите от петимата обезщетения варират от 5 хил. до 10 хил.лева. Съдът е уважил претенциите им като основателни, като е намалил размера на поисканите пари с оглед принципа за справедливост. Присъдените обезщетения са от 300 до 700 лева. Решенията могат да бъдат обжалвани пред ВАС.

Най-голямо обезщетение – от 40 хил.лева, е поискал 23-годишен младеж. Той е бил задържан като съучастник в най-дръзкия въоръжен грабеж в Сливенска област, извършен над семейство възрастни британци през 2015 г. Образуваното по иска му дело обаче бе прекратено, тъй като той не е изпълнил дадените указания от съда за отстраняване на нередности по жалбата му.

На снимката: Сливенският арест се намира на последния етаж в сградата на ОД на МВР, която е построена през миналия век – през 1972 г. Килиите са малки, няма пряк достъп на светлина, липсват санитарен възел и течаща вода в тях. През миналото лято имаше вандалски погром в ареста заради жегите.

#иска #престъпници #ВАС #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »