Рекордно дъно за безработицата в Германия от началото на януари

Рекордно дъно за безработицата в Германия от началото на януари
Източник: immigrant.today
A A+ A++ A

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през февруари по-силно от очакваното, докато нивото на безработица стабилизира в януарското рекордно дъно от 5,9%, което циментира немската позиция на най-силен трудов пазар в еврозоната, предаде БНР.

Заявките за помощи при безработица в Германия се понижиха през втория месец на годината с 14 хиляди броя при очаквания за по-скромно понижение с 10 хиляди и след техен солиден спад с 25 хиляди през януари, показва доклад на Федералната агенция по заетостта (BA).

Нивото на безработица на сезонно коригирана база пък стабилизира очаквано в януарското рекордно историческо дъно от 5,9% - най-ниско ниво от Обединението на Германия в края на 1990 година. Броят на германците без работа (на сезонно коригирана база) се понижи до 2,592 милиона от 2,605 в началото на годината, задържайки под нивото от 2,7 милиона за десети пореден месец, след като до месец май 2016-а техният брой не се беше понижавал под това важно ниво от Обединението на Германия насам.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се понижи до 2,762 милиона от 2,777 милиона през януари, докато безработица (на сезонно некоригирана база) остана на януарското ниво от 6,3 на сто.

Трудовият пазар в Германия продължава да се развива позитивно, а търсенето на работна ръка остава силно, заяви главният изпълнителен директор на Федералната агенция по заетостта (BA) Франк-Юрген Вайс. Броят на хората без работа се стесни през февруари, а търсенето на нова работна ръка от страна на бизнеса остава във високи нива, допълни той. 

#Германия #BA #германци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »