Най-много от заявленията за вота на 26-ти са подадени в Турция

Най-много от заявленията за вота на 26-ти са подадени в Турция
Източник: www.parvomai.net
A A+ A++ A

В полунощ българско време изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина на предсрочните парламентарни избори. Най-много заявления до момента са подадени в Турция – над 16 хиляди. Останалите страни с най –много подадени заявления са Великобритания, Испания, САЩ и Германия, предаде Дарик.

Според последните промени в Изборния кодекс, в страните извън ЕС не може да има повече от 35 секции. За да бъде разкрита такава, трябва или да има дипломатическо представителство, или да са подадени поне 60 заявления за гласуване. Съгласно  решение на ЦИК към момента е решено в дипломатическите ни представителства в 76 страни да бъдат разкрити 103 секции. Окончателният брой на изборните секции зад граница ще стане ясен на 4 март.
 
Над 37 хиляди български граждани са заявили до момента желанието си да гласуват извън страната на парламентарните избори на 26 март, става ясно от  данните, публикувани в сайта на ЦИК. Близо два пъти се е увеличил броят на желаещите да гласуват в Турция след последните президентски избори през ноември миналата година.
 
До момента в южната ни съседка са подадени 16 170 заявления за гласуване. На президентските избори миналата година  заявленията бяха 8 842. Във Великобритания гласуване са заявили 4419 български граждани,  в Испания 2737, в САЩ 2550, в Германия 2353.  

Българското посолство в Берлин е поискало от германските власти да разрешат откриване на избирателни секции в 17 града, в допълнение към секциите в дипломатическите и консулски представителства на страната ни във федералната република. Все още не е получен отговор от германска страна дали освен посолството в Берлин, в двете консулства в Мюнхен и Франкфурт и в почетните консулства в още пет германски града, българите в Германия ще могат да гласуват и в други населени места в страната.

Временните обществени съвети на българите в чужбина предлагат това да са градовете Аахен, Бремен, Валдорф, Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Касел, Констанц, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, Фрайбург, Хановер, Хам и Лайпциг.
 
Заради разрешителния режим на разкриване на секции в Германия на последните избори – на шести ноември миналата година – секции бяха разкрити само в посолството в Берлин и консулските служби и това доведе до образуване на опашки от чакащи да гласуват. Заявленията, на базата на които ще се разкриват секции в чужбина, се подават електронно, през интернет страницата на ЦИК или чрез дипломатическите и консулските представителства на България.

#ЦИК #САЩ #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »