Изненадващо забавяне на инфлацията във Франция за февруари

Изненадващо забавяне на инфлацията във Франция за февруари
Източник: iconomist.bg
A A+ A++ A

Инфлацията във Франция се забави изненадващо през февруари с оглед на понижаващите се цени на промишлено произведените стоки, показват данни на френската статистика Insee, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени се повиши на месечна база с 0,1% след понижение с 0,2% през януари и забави растежа си спрямо година по-рано до 1,2% от 1,3% през предходния месец при средна прогноза на финансовите пазари за по-нататъшно ускоряване на инфлацията до 1,5 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през февруари с 0,1% спрямо януари и нарасна с 1,4% на годишна база, но след растеж с 1,6% в началото на година и очаквания за повишение с 1,7 на сто.

Забавянето на френската инфлация се дължи в най-голяма степен на спад с 1,6% на годишна база на цените на промишлено произведените стоки, въпреки че в същото време производствените енергийни цени и тези за недълготрайните стоки нараснаха с над 10 на сто.

Френската статистика представи и последни данни за потребителските разходи в страната, като те нараснаха през януари с 0,6% спрямо декември, когато обаче се понижиха с 1 на сто. Разходите на домакинствата на годишна база пък се повишиха с 1,4% след растеж с 1,3% в края на 2016-а и очаквания за по-солидно повишение с 1,6 на сто.

Insee потвърди и предварителната си оценка за известно ускоряване на френския икономически растеж в края на изминалата година, като БВП нарасна през четвъртото тримесечие с 0,4% след анемичен растеж с едва 0,2% през периода юли - септември 2016-а. На годишна база втората по сила икономика в еврозоната се повиши в края на миналата година с 1,2% при очаквания и първоначална оценка за растеж с 1,1 на сто.

#Франция #Insee #БВП #HICP

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"