Турският премиер призова хората да подкрепят конституционната реформа

Турският премиер призова хората да подкрепят конституционната реформа
tr.wikipedia.org
A A+ A++ A

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова днес хората да подкрепят конституционната реформа, която ще разшири правомощията на президентската институция, окачествявайки я като "вот за стабилност" в началото на кампанията за референдума през април, предаде Ройтерс, пише БТВ.

Хиляди членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) развяваха днес турски знамена в спортна зала в столицата, където след речта си пред множеството премиерът Бинали Йълдъръм раздаде червени карамфили.

"Все по-силни стават гласовете от градските площади: за силна Турция, за трайна стабилност нашето решение е...", каза Йълдъръм, предизвиквайки отговора на тълпата "Да", скандиран многократно.

Премиерът подчерта, че конституционната реформа ще донесе на Турция по-силна власт, ще остави в миналото превратите и лобирането, ще намали бюрокрацията и ще унищожи тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Реформата ще пререже артериите, захранващи терора. Каквото и да правят терористите, те ще изчезнат", каза Йълдъръм.

Той съобщи също, че ако конституционната реформа бъде одобрена на референдума, две от поправките в конституцията - запазването на партийната принадлежност на президента и изменението на структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите - ще влязат в сила незабавно, а за останалите поправки ще е необходимо по-дълго време.

Днешната церемония положи началото на официалната кампания на ПСР, която ще продължи до 15 април. Самият референдум е насрочен на 16 април. ПСР представи днес и основните лозунги на кампанията, аудиовизуални агитационни материали и промоционални филми. 

Около 6500 полицаи осигуряват безопасността вътре във и около залата, съобщи Анадолската агенция. Инициативата за промяна на парламентарната система с президентска в кандидатката за членство в ЕС е разглеждана като гаранция за стабилност от поддръжниците на президента Реджеп Тайип Ердоган, но опонентите му се безпокоят, че това ще съсредоточи твърде много власт в ръцете на президента и ще наруши принципа за разделение на властите. 

Десетки хиляди души вече бяха задържани, а над 100 хиляди служители от държавния сектор - отстранени от постовете си или уволнени след опита за преврат, извършен в страната през юли м.г., напомня Ройтерс.

#Бинали Йълдъръм #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"