Поддръжници на Гюлен бягали през България с турски дипломатически автомобили?

Поддръжници на Гюлен бягали през България с турски дипломатически автомобили?
pixabay.com
A A+ A++ A

Група трафиканти, прекарвала издирвани от турските власти лица през ГКПП „Капъ куле” – „Капитан Андреево”, е арестувана в Одрин, съобщава БГНЕС, пише Нова телевизия.

Търсените от Анкара хора били поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен. Те напускали южната ни съседка с автомобили на турски дипломатически мисии в Саудитска Арабия, Катар и др. Въпросните коли били временно спрени от движение под предлог, че ще бъдат продавани извън страната.

По тази схема на 10 февруари е направен опит за бягство на един от уволнените при чистките в Турция служител на външното министерство. За въпросния мъж имало издадена заповед за арест.

Спецакцията срещу трафикантите започва в момент, когато дипломатическите автомобили спират за проверка на граничния пункт „Капъ куле”. Следват обиски на различни адреси. Задържани са 14 заподозрени, деветима от които вече са в затвора.

Трафикантите планирали да изведат от Турция през границата с България прокурорите Садреттин Саръкая и Аднан Чимен и съдията Дурсун Али Гюндоуду, арестувани преди седмица в Истанбул заради връзки с организацията на Гюлен.

Полицията в Одрин не съобщава дали по същата схема вече са реализирани бягства на гюленисти през „Капитан Андреево”.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"