Ето най-честите причини за инциденти с газови бутилки

Ето най-честите причини за инциденти с газови бутилки
pixabay.com
A A+ A++ A

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в използването им за битови нужди, пише Нова телевизия.

Анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване, с което застрашават живота и здравето на хората. През миналата година инспекторите на Агенцията са съставили наказателни постановления за над 20 000 лева за подобни нарушения.

Само за първия месец на тази година са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 човека. За 2016 г. общо тези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217.

Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, от Агенцията напомнят важните неща, които хората трябва да знаят при зареждане на газови бутилки:

1) Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Това трябва да се случва в някои от лицензираните пълначни пунктове, където се прави и проверка на бутилката.

2) Не по-малко важно е и потребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години.

3) При избор на газова бутилка е важно тя да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните текстове за подходящото място за използване – на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.

4) Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед.

 

#газови бутилки #инциденти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »