Детските площадки не са проверявани от 2 години

Детските площадки не са проверявани от 2 години
БНР
A A+ A++ A

През последните две години проверките на детските площадки от КЗП напълно липсват, заяви в в сутрешния блок на Радио „Фокус“ „Добро утро, България“ Добрин Добрев, организационен секретар на Националната асоциация за защита на потребителите.

Той изрази своите притеснения от игнорирането на задълженията от страна на КЗП, в случаи като с детските площадки, които са пряко свързани с живота и здравето на най-рисковата група потребители. „За съжаление констатираме, че бездействието на КЗП няма инцидентен характер, а е системен подход. Преди повече от две седмици са им подали сигнали за три опасни детски площадки и до настоящия момент те не са предприели никакво действие по компетентност, с което да предотвратят рисковете за живота и здравето на нашите деца. Притеснителното е, че ние имаме множество сигнали за случили се инциденти с деца. За съжаление сме объркани и не знаем какво да правим с тези сигнали и констатации, след като единственият контролен орган продължава да бездейства“, коментира Добрин Добрев.

Той каза още, че е необходимо да има оценка за риска, трябва да се следи за инциденти с потребители и да анализира причините за самите инциденти. За съжаление обаче към настоящия момент КЗП няма методика за работа с опасни стоки, нито пък следи за инциденти за потребители. Той предупреди, че започва сезонът, в който детските площадки стават много натоварени и рискът за живота и здравето се увеличава.

#детски площадки #проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"