12 000 чужди лекари във Великобритания бягат от Брекзит

12 000 чужди лекари във Великобритания бягат от Брекзит
pixabay.com
A A+ A++ A

Около 12 000 лекари, дипломирали се в Европейската икономическа зона, обмислят да напуснат Великобритания, тъй като се чувстват несигурни за бъдещето си след референдума за Брекзит. Това съобщава британският в. "Гардиън", като цитира социологическо проучване сред съсловието на Британската медицинска асоциация. Организацията изразява опасения, че недостигът на специалисти в британските болници може да се задълбочи, пише iNews.bg.

Проучването на асоциацията се базира на отговорите на 1193 чуждестранни лекари, работещи в страната. 42% от тях или около 12 000 са заявили, че обмислят да напуснат Великобритания, 23% не са сигурни какво ще правят, а само 39% са обявили, че нямат такова намерение и ще останат и след Брекзит да работят в Обединеното кралство.

По официални данни на Острова работят 280 932 лекари, 11% от които са граждани на страни от ЕС и са получили квалификацията си в друга страна от Европейската икономическа зона.

"В момент, когато Националната здравна каса вече е достигнала точката на пречупване и се сблъсква с тежък недостиг на персонал, това би било катастрофа", предупреждава председателят на асоциацията д-р Марк Портър.

Говорител на министерството на здравеопазването заяви, че правителството иска лекарите и медицинските специалисти, получили квалификацията си в други страни, да продължат работата си във Великобритания. "В същото време ние бяхме много ясни, че искаме да дадем на повече местни студенти шанса да работят като лекари, предвид запазващата се популярност на тази кариера", добави министерският говорител.

Очаква се процесът за напускане на Европейския съюз да започне в края на март, както обеща премиерът Тереза Мей миналата година. Самият процес по отделянето на страната пък ще прикрючи за около две години.

 

#лекари #Великобритания #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »