Ген. Кирчо Киров: Напрежението между НАТО и Русия се развива опасно близко до България

Ген. Кирчо Киров: Напрежението между НАТО и Русия се развива опасно близко до България
pixabay.com
A A+ A++ A

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров смята, че Сърбия става „регионален военен фактор“. В свое интервю пред Информационна агенция „Фокус“ той е посочил, че България като член на НАТО „има проблеми с превъоръжаването, докато Сърбия получава модерно руско бойно оборудване безплатно“, предаде сръбското радио B-92.

„Напрежението между НАТО и Русия се развива опасно близко до България и без съмнение ще повлияе върху ситуацията в региона“, смята ген. Киров в интервюто пред „Фокус“, добавяйки, че Русия определя действията на НАТО в Черно море като агресивни.

„Явно е, че това е игра на нерви, която ще продължи и в бъдеще. Можем само да се надяваме, че нервите и на двете страни са достатъчно силни, за да няма по-нататъшно развитие и провокации, които да причинят военна конфронтация. Всички това създава опасна ситуация и тя трябва да бъде наблюдавана с особено внимание от нашите въоръжени сили и управа“, посочи ген. Киров.

„Сега е очевидно, че Русия разчита на Сърбия и това винаги е било така“, добави той, посочвайки, че Сърбия „се е превърнала в страна, обградена от членове на Алианса, но получава военна помощ от Русия“. „България като страна членка на НАТО има проблеми с превъоръжаването, докато Сърбия получава безплатно модерно бойно оборудване, както и модерни самолети и ракети. Сърбия става регионален фактор във военно отношение“, смята генералът.

#Русия #НАТО #Сърбия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"