Лозан Панов ще разяснява "домашния арест" на Чоков

Лозан Панов ще разяснява "домашния арест" на Чоков
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще даде разяснения защо съдилищата пускат обвиняеми под "домашен арест", предаде Дарик.

Обясненията на съдия №1 идват седмица след като с два на един гласа, състав на Апелативния специализиран наказателен съд пусна под "домашен арест" обвинения в пет престъпления кмет на село Галиче Ценко Чоков. На 23 февруари срещу Чоков и ръководената от него организирана престъпна група трябва да започне дело за обвинения в рекет, побой и други престъпления.
 
Жители на Галиче изразиха притеснения, че заради промяната на мярката за неотклонение, голяма част от свидетелите срещу Чоков ще променят показанията си. Решението на Апелативния специализиран наказателен съд стана повод за питане на главния прокурор Сотир Цацаров до председателя на ВКС Лозан Панов - дали ще провери как е било разпределено делото по промяна на мярката за неотклонение.

Отговор от съдия №1 засега няма, но се оказва, че във ВКС има доклад по темата. Само ден след като наложи "домашен арест" на Чоков, съдия Даниела Росенова Иванова се яви на изслушване пред ВСС, за да получи нов мандат като административен ръководител на АСНС. Съдийската колегия на ВСС обаче не я избра. 

Не за първи път, промяна на мярка за неотклонение на обвиняемо лице става повод за недоволство срещу съдебната власт. През лятото на 2016 г. се стигна до масови протести на мотористи, които бяха скандализирани от решението на Софийския окръжен съд, с което под "домашен арест" бе пуснат турският шофьор Фарук Бекташ, убил семейство мотористи край Драгоман.

Въпреки предупрежденията на прокуратурата, че Бекташ има опасност да се укрие, съдия Недялка Николова му наложи мярка за неотклонение "домашен арест". Няколко дни по-късно Бекташ вече беше изчезнал. Към момента издирването му продължава.
 
Съдийките Даниела Росенова и Недялка Николова и до днес не са обяснили публично мотивите си, защо са наложили мерки за неотклонение "домашен арест" по двата казуса, предизвикали обществено напрежение. С мотив, че не носи отговорност за решенията на отделните съдии, председателят на ВКС Лозан Панов също избягва да коментира темата.

#Лозан Панов #Сотир Цацаров #Ценко Чоков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"