Служебният министър на отбраната: Факт е, че армията ни е била системно недофинансирана за последните 7-8 години

Служебният министър на отбраната: Факт е, че армията ни е била системно недофинансирана за последните 7-8 години
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Резултатите от проверките в министерството на отбраната коментира и служебният министър Стефан Янев. След откритите нарушения проверките във ведомството продължават, предаде БНТ.

По-рано тази седмица стана ясно, че нередности в над 100 обществени поръчки са открити в Министерството на отбраната, когато началникът на отбраната представи годишния си отчет пред върховния главнокомандващ, висшия офицерски състав на армията и ръководството на Министерството на отбраната. В Брюксел пък генералният секретар на НАТО Ян Столтенберг потвърди, че алиансът планира допълнително увеличаване на военното присъствие в региона на Черно море.

„По-голямата картина е фактът, че армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години. Бих се върнал назад в периода 2008-2009 година, когато всички ние говорихме за Световната финансова и икономическа криза, което се отрази на държавния бюджет не само на армията и на другите ведомства, бяха отнети сериозни суми от тогава планираните бюджети. За армията тази сума, която беше намалена тогава, представляваше около 40% от бюджета за отбрана. Тези 40% в абсолютно или процентно изражение от този процент на отбрана и до момента не сме се върнали на тези нива, т. е. чрез всичките тези години армията не е получава това, което е било необходимо“, каза ген. Янев.

Той смята, че решенията за бюджета на армията са поддържали „минимума способности по отношение на това, което армията трябва да осигурява за защита на националния суверенитет и сигурността на държавата, но липсата на достатъчно финансиране не е позволявало развитието на новите способности.

#Стефан Янев #отбраната #бюджета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »