Българският бизнес ще трябва да вдигне цените, ако газът поскъпне рязко

Българският бизнес ще трябва да вдигне цените, ако газът поскъпне рязко
pexels.com
A A+ A++ A

Голяма част от българския бизнес ще трябва да вдигне цените на продукцията си, ако от 1 април цената на газа скочи драстично. А такава възможност е реална предвид прогнозата на "Булгаргаз", че цената на синьото гориво трябва да се увеличи с 32.44%. От компанията се аргументираха с увеличението на тарифите, по които тя купува от "Газпром", както и в промяната на курса на лева спрямо долара. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране приеме предложението на "Булгаргаз", което все още не е официално, ще се наложи да има поскъпване при редица производители от различни сфери, пише iNews.bg.

Това, което касае всички граждани, ще бъде евентуално вдигане на цените на хляба, както и много други храни. Производството на хляб е 100% зависимо от газа, обясни пред БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и следкарите Мариана Кукушева. "Цената на хляба може да започне да се променя още от нивата, хамбарите, минава през мелниците, през опаковките. Влиза в хлебопроизводството, през търговците, които също имат енрегийни разходи и стига до крайния потребител. Няма бранш в България, който да може да поеме едни такива увеличения, които идват от нищото", коментира тя.

За принудително вдигане на цените, работа на загуба и свиване на пазари предупреждават и от химическата индустрия. Според директора на "Агрополихим" Васил Александров увеличението на газа ще се калкулира единствено в сметката на предприятията. "Вече имаме подписани договори и планиране на база на тези цени на газа, които в момента ползваме. И утре едно такова поскъпване ще доведе естествено до загуби", обясни той.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отбелязват, че природният газ формира около 70% от производствените разходи и поисканото увеличение ще удари фирмите значително. Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията, коментира председателят на БФИЕК Константин Стаменов. "Ако поскъпне природният газ, това по никакъв начин не означава, че ще поскъпнат стоките, които тези предприятия произвеждат. Защото те работят в условия на конкуренция. За сметка на конкурентноспособността, някой може и да не е на печалба", отбеляза той.

От цените на газа пряко зависят и тарифите на парното и топлата вода. Освен това те оказват влияние и върху цените на тока, тъй като НЕК е задължена да изкупува електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите. Председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев отбеляза, че "Булгаргаз" има основание да иска увеличение на цената, но цифрата е стряскаща. Тъй като идва краят на отоплителния сезон може да се очаква драстично поскъпване на топлата вода. Със сигурност обаче няма да има промяна в цената на тока за бита от първи април, уточни Георгиев.

Икономически анализатори прогнозират, че регулаторът едва ли ще допусне увеличение на газа в рамките на исканите 32%. Техните прогнози "заковават" на около 20 на сто, но дори и в такъв размер, поскъпването за предприятията ще бъде тежко. Браншовите организации вероятно ще се опитат да "натиснат" регулатора за по-ниско увеличение на цената на природния газ, смята Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

#газ #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »