За една година 2/3 от европейците са пазарували по интернет

За една година 2/3 от европейците са пазарували по интернет
pexels.com
A A+ A++ A

Две трети от хората в Европа, използващи интернет, са пазарували от онлайн магазини през миналата година. Това показват данните на Евростат. Според тях 84% от населението на ЕС на възраст между 16 и 74 години използва мрежата по различни поводи. От тези хора 66 на сто са си поръчвали стоки и услуги от онлайн платформи. Данните се отнасят за 2016 г. Преди10 години около 50% от използващите интернет в държавите-членки са пазарували в мрежата, а през 2012 г. делът им е бил 59 на сто, предаде БНР, пише iNews.bg.

В България обаче тези хора са доста по-малко. У нас през м.г. почти всеки трети с достъп до мрежата я използва и за пазаруване – 27%, което ни отрежда предпоследно място. Изпреварваме обаче значително румънците, които са последни. В северната ни съседка едва 19 на сто от юзърите са клиенти и на онлайн магазини. В държавите от Западна Европа нещата стоят по коренно различен начин. Великобритания е рекордьор. На острова 87% от използващите интернет правят покупки в мрежата. В Дания делът на тези хора е 84 на сто. Трети и четвърти са германците и шведите, от които 82% ползват мрежата за пазаруване.

Проучването на Евростат също така показва, че 62% от българите са ползвали интернет през последните дванадесет месец при средно 84% в рамките на целия ЕС, което отрежда на нашата страна незавидното последно място от всички 28 страни-членки. В проучването на европейската статика е включена и Македония, която също изпреварва България, тъй като 75% от нейните граждани са използвали глобалната мрежа през последната година.

Все пак трябва да се отбележи, че в рамките на последните четири години броят на българите, пазарували през интернет, се е повишил с 10%  – от 17% през 2012-а до 27% през 2016 г., докато при Румъния ръстът е бил доста по-скромно – от 11% през 2012-а до 18% през изминалата година.

#интернет #Европа #пазаруване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »