Американски смартчасовник предупреждава за простуда 12 часа преди да се разболеем

Американски смартчасовник предупреждава за простуда 12 часа преди да се разболеем
Източник: TechNews.bg
A A+ A++ A

Американски учени разработват ново мобилно приложение, което ще ни предупреждава за настъпващата простуда 12 часа преди да се разболеем от нея, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Майкъл Снайдър от Станфордския университет провел тестове с 43-ма студенти доброволци в продължение на 11 месеца. Те трябвало да носят смартчасовници, регистриращи техните медицински показатели. По време на експериментите били предварително фиксирани 8 от появилите се впоследствие 8 простудни заболявания, предаде БТА.  Носимите джаджи, подобни на Епъл уоч, регистрирали телесната температура и пулса на доброволците, както и нивата на кислород в организма им, пише 24 часа.

Екипът установил, че половин ден преди те да се разболеят, сърдечният ритъм и телесната температура им се покачвали, а нивата на кислород спадали. "Нашата апликация бие алармата, че нещо не е както трябва в организма ни, преди да осъзнаем, че се разболяваме", изтъква проф. Снайдър. В такива случаи пулсът се увеличава с 5-10 процента в сравнение с нормалните нива.

Ако тази аномалия продължи повече от два часа, сигурно е, че ни предстои болестно състояние. Апликацията ще предупреждава потребителите за предстоящата простуда и тя ще може да бъде лекувана още в зародиш и да се справяме с нея по-бързо. Проф. Снайдър предвижда новата апликация да се появи на пазара до две години и тя да бъде използвана като пълноценен медицински уред.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"