Нов кораб за изследвания на Черно море пристига във Варна до 2019-та

Нов кораб за изследвания на Черно море пристига във Варна до 2019-та
Източник: БНР
A A+ A++ A

До края на 2019 година Институтът по океанология във Варна ще получи нов кораб за изследвания и мониторинг на Черно море. Плавателният съд ще бъде доставен по проект на института, финансиран със 70 милиона евро от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщи директорът на института проф. Снежана Мончева, предаде БНР.

"Целта на проекта е чрез кораба да се направят такива изследвания, които да доведат до по-задълбочено разбиране на функционирането на екосистемата на Черно море. И те да доведат до решения, които могат да обслужват бизнеса", коментира тя.

Миналата година, след много молби и много месеци очакване, правителството отпусна необходимата сума от 1 милион и 100 хиляди лева за ремонта на единствения научно-изследователски кораб "Академик", с който се провеждат научни експедиции в морето. Този ремонт ще позволи на кораба да работи още няколко години и така страната ни ще продължи да изпълнява редица ангажименти в рамките на Европейския съюз, като например проучване на рибните запаси, от които зависят годишните квоти за улов на България. "Академик" е част и от морския аварийно-спасителен отряд, който трябва да реагира при крупни аварии или бежанска вълна.

#Варна #Черно море #академик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"