Радев започва консултации за служебното правителство

Радев започва консултации за служебното правителство
Източник: Actualno.com
A A+ A++ A

Държавният глава трябва да обяви своя екип и да прати покани за разговори на партийните лидери, пише 24 часа.

Тя ще започне с окончателно определяне на екипа от секретари и съветници, които ще влязат в състава на новата президентска администрация. По принцип близките до новия държавен глава са фигури, които той познава не от вчера и на които може да се довери. Голямата задача на Радев през седмицата ще е формиране на служебно правителство. Затова още от първия ден той ще започне политически консултации с основните парламентарно представени сили Радев вече обяви, че ще решава сам, а не под диктовката на БСП, както прогнозираха политически опоненти.

Няма спор обаче, че по имената на ключови министри - като вътрешен, външен, правосъден, ще проличи дали Радев ще се еманципира от партията, която го издигна за президент, или не. Обявяването на състава на бъдещия служебен кабинет ще бъде съпроводено от разпускане на 43-ото народно събрание. Това Радев обеща в репликата си “Остава ви още една седмица”, произнесена след клетвата в Народното събрание в четвъртък.

Успоредно с това Радев ще обяви и датата на извънредните парламентарни избори - 26 март или 2 април. Според конституцията новият кабинет ще има точно 60 дни да подготви парламентарния вот Животът му обаче няма да е само 2 месеца, а ще продължи до назначаването на редовно правителство.



#Румен Радев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »